Lowtex to Hightex

Lowtex to Hightex: Van post-consumer restfracties naar hoogwaardige recyclegarens

Publieke samenvatting / Public summary

Doelstelling
Texpertex zal binnen dit project een productiefabriek voor recyclegaren demonstreren, bestaande uit de grootschalige inzet van state of the art fabricagemachines. Daarmee kan gedemonstreerd worden dat het mogelijk is om kwalitatief laagwaardige textielvezels, afkomstig van restfractie post-consumer textiel, via een innovatief CO² besparend proces te behandelen en te verwerken tot hoogwaardige recyclegarens.

Korte omschrijving
Project 'Lowtex to Hightex' behelst de demonstratie van een recyclegaren productiefaciliteit, die kosteneffectief recyclegaren ontwikkelt voor verschillende hoogwaardige toepassingen. Op deze wijze wordt een significante CO²-besparing gerealiseerd. Het project wordt geïnitieerd door Texpertex Innovations B.V (hierna Texpertex), een zelfstandige commerciële spin-off van Texperium, waarbij Texperium als open innovatiecentrum als kennispartner betrokken blijft.

Resultaat
Het project levert de volgende concrete resultaten op: • Een volledig operationele demonstratiefabriek voor de productie van recyclegaren op industriële schaal; • Een CO² besparende productie van recyclegaren; • Een 6-tal verschillende typen demogarens voor de textielbranche; • Gedurende de demonstratieperiode zal c.a. 744 ton vezels uit post-consumer restfractie textiel worden verwerkt tot 595 ton recyclegaren waarmee een CO² reductie van 3.302 ton wordt gerealiseerd; • Binnen 5 jaar na afloop van het demonstratieproject wordt +/- 4.487 ton recyclegaren geproduceerd, resulterend in een CO² reductie van 24.907 ton; • Via het demonstratieproject wordt de markt aangespoord om te verduurzamen en op grote schaal recyclegarens in te zetten. Daarmee kan potentieel 125.813 ton aan CO² op jaarbasis worden bespaard.