Kunststofmantel

Kunststofmantels: Van uitzichtloos afval tot groen product

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Aan het einde van de levensduur worden elektrakabels (zonder voorbewerking) gezamenlijk gegranuleerd tot 4 mm korrels waarna het kopermateriaal wordt gescheiden van de reststroom. De (elektra)kabels bestaan echter maar voor 45% uit koper en voor de overige 55% uit kunststoffen. De kunststof reststroom bestaat uit een mix aan materialen en is op dit moment een afvalstroom zonder waarde die op de stort belandt of verbrand wordt. De complexiteit en samenstelling van deze reststroom verhindert momenteel enige andere vorm van afvalverwerking. Met het streven naar de circulaire industrie is het dumpen en verbranden zeker niet gewenst, maar recycling van de afvalstroom blijft achter doordat het te maken heeft met verschillende uitdagingen. JPI Polymers is gefocust op moeilijk te recyclen afvalstromen en heeft recent voor deze afvalstroom een techniek ontwikkelt waarmee het toch mogelijk wordt om deze kunststof kabelmantel afvalstroom te recyclen en her te gebruiken in nieuwe duurzame nuttige producten.

Doelstelling
Het directe doel van dit project is het demonstreren van een voor Nederland nieuwe technologie om op industriële schaal kunststof kabels te recyclen tot nuttige en duurzame producten. Deze demonstratie zal bijdragen aan de missie van Green om de kabelindustrie te verduurzamen. De overkoepelende doelstellingen zijn: - Bescherming van het milieu door het bieden van een milieuvriendelijke methode om kunststofmantels op korte termijn al grootschalig te kunnen hergebruiken voor het produceren van nieuwe producten - Een verandering teweegbrengen in de kabelindustrie door zowel milieutechnisch als economisch een aantrekkelijke oplossing te bieden voor een significant deel van de afvalstroom. - Een omvangrijke CO2 besparing teweegbrengen vóór 2030. - Stimuleren van het duurzaam omgaan met afvalstromen door bruikbaar materiaal in de circulatie te houden. - Het in Nederland en Europa ontwikkelen en aanbieden van hoogwaardige producten uit deze afvalstroom.

Korte omschrijving
Gedurende dit project investeert Green Recycling Company in een machine ontwikkelt door JPI Polymers om deze kunststofafvalstroom te recyclen tot nuttige en duurzame nieuwe producten. Deze machine zal gedurende het project aangeschaft en geïnstalleerd worden en vervolgens zal de werking van de machine en het eindproduct aan de markt worden gedemonstreerd.

Resultaat
Het concrete resultaat van dit project is een geïnstalleerde, werkzame machine voor de productie van kunststof legioblocken uit kabelafval. Deze machine zal met een capaciteit van 2500 kg/uur, zo'n 10.000 legioblocken per jaar produceren en daardoor 14.255 ton aan kabelmantels per jaar nuttig en duurzaam hergebruiken en voorkomen dat er jaarlijks 14.255 ton kabelmantels op de stort of in de afvalverbrander terecht komen. De productie van deze blokken zal jaarlijks 25.825 ton aan betonproductie besparen en in 2025 al ruim 72 kton aan CO2-uitstoot voorkomen hebben. Naast het milieuvoordeel zorgt dit project voor een aantrekkelijke businesscase voor zowel de exploitant als de eindgebruiker en zal er door dit project werkgelegenheid in de regio gecreëerd worden. Behalve deze directe resultaten heeft dit project een groot herhalingspotentieel door uitbreidingen zowel geografische, verbreding van het assortiment, andere inputstromen en door het aanschaffen van meer machines.