Kunstgrasrecycling verder vergroenen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het recyclen van kunstgras is een ingewikkelde opgave waarvoor GBN in samenwerking met de gehele kunstgrasketen een uniek recycleproces heeft gerealiseerd. In 2020 is de eerste verwerkingsfaciliteit voor kunstgras van GBN-AGR in gebruik genomen, wat heeft geleid tot belangrijke inzichten over het functioneren van het huidige recyclingproces. Op basis van deze inzichten wil GBN AGR het ontwerp van de huidige recycling optimaliseren en de CO2-uitstoot en materiaalverbruik van de huidige recyclinglijn verminderen om zo een kostenreductie te realiseren en het proces economisch rendabel te houden.

Doelstelling
Het doel van dit project is om te onderzoeken en vast te stellen welke verder verbeteringen voor GBN nodig zijn om een demonstratiefaciliteit voor het huidige recyclingproces te bouwen, met een zo laag mogelijke milieu-impact, om tot een sterke vermindering van het energieverbruik te komen en daarmee een significante CO2-besparing te realiseren. Hiermee wordt, naast het milieuvoordeel, de economische rendabiliteit van kunstgras recycling verbeterd, wat verder bijdraagt aan het sluiten van de kunstgrasketen. GBN zal de inzichten gebruiken om in 2024 te investeren in een zo efficiënt mogelijke demonstratiefabriek.

Korte omschrijving
Gedurende dit project zullen alle processtappen van het huidige recycling proces worden geanalyseerd en zullen mogelijke procesverbeteringen worden geïnventariseerd en geanalyseerd. Daarnaast zullen testen worden gedaan met verschillende machines om geschiktheid van deze machines voor kunstgras recycling te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar variabelen zoals energieverbruik, materiaalverbruik en de kwaliteit van de gerecyclede eindproducten.

Resultaat
Dit project leidt tot inzicht in zeer significante verbeteringen in de energie-efficiëntie van het unieke kunstgrasrecyclingproces dat GBN-AGR heeft ontwikkeld. Het verbeterde en geoptimaliseerde recyclingproces dat in deze studie zal zijn bepaald, zal worden toegepast in het beoogde vervolgtraject en toekomstige fabrieken. Door toename van de recycle-capaciteit zal het hergebruik van kunstgrasafval verder toenemen waardoor verbranding vermeden wordt. Bij verdere opschaling en uitbreiding naar andere faciliteiten in Nederland en in Europa zal het totaal van de vermeden CO2 uitstoot door recycling in plaats van verbranding in de periode tussen 2026-2030 op kunnen lopen tot 752,5 kton, waarvan 331,1 kton in Nederland gerealiseerd wordt.