Kruiningen GREEN

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het productieproces van LWM vereist grote hoeveelheden energie en warmte. Een groot deel van deze energie wordt gehaald uit het verbranden van aardgas. Door de volatiliteit van de aardgasprijzen en de doelstelling vanuit Europa om CO2-uitstoot te verminderen, heeft LWM het doel om het aardgasverbruik te reduceren. Dit kan LWM mogelijk realiseren door haar restwarmte nuttig aan te wenden. Op dit moment wordt de restwarmte binnen het proces van LWM niet nuttig ingezet. Hierdoor heeft LWM heeft besloten een milieustudie uit te voeren naar de technische en economische haalbaarheid van een warmte uitwisselingssysteem. Zo wil LWM bepalen middels welke investeringen zij een hoger niveau van milieubescherming kan behalen.

Doelstelling
LWM onderzoekt met behulp van Arcadis en Prolebo binnen dit project in hoeverre het technisch en economisch haalbaar is te investeren in een nieuw warmte uitwisselingssysteem op de productielijnen. Het beoogde resultaat is het onderbouwd kunnen nemen van een gedegen investeringsbeslissing over het warmte-uitwisselingssysteem. Om tot deze beslissing te kunnen komen is het (laten) uitvoeren van basic engineering van cruciaal belang. Dit project draagt daarmee bij aan programmalijn 5: Overige CO2-verlagende maatregelen. Zo kan met het investeren in deze technologie het aardgasverbruik gereduceerd worden, wat leidt tot een significante CO2-reductie.

Korte omschrijving
Het project bestaat uit een vijftal werkpakketten. Het eerste werkpakket betreft de projectmanagement van het project. Werkpakketten twee, drie en vier betreffen de basic engineering van de verschillende warmte-uitwisselingscomponenten. Het gaat hierbij om de basic engineering van de hogedruk condensaatretour, de bruden condensor & heat recovery, en de hotflumes en/of pretreater. Hierbij wordt werkpakket twee als eerste uitgevoerd gezien deze noodzakelijk is voor de uitvoer van werkpakket drie en vier. Tot slot, eindigt het project met werkpakket 5 waarin LWM de investeringsbeslissing neemt.

Resultaat
Het beoogde resultaat is het kunnen nemen van een investeringsbeslissing over het warmte uitwisselingssysteem. Hiervoor is het (laten) uitvoeren van een gedegen milieustudie van cruciaal belang. Met behulp van deze studie kan LWM antwoord geven op de gedefinieerde haalbaarheidsvragen in dit projectplan. Dit moet uiteindelijk leiden tot een gedegen en onderbouwde 'go/no-go' beslissing met betrekking tot de investering in het warmte uitwisselingssysteem.