Klimaat-neutrale productiefaciliteit voor jute kweekmatten en -pluggen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De afgelopen jaren is de wereldwijde vraag naar substraten toegenomen. Onderzoek van Wageningen University & Research wijst uit dat de vraag naar substraten de komende decennia zou kunnen verviervoudigen. Die toename komt door de groeiende wereldbevolking, wereldwijde vergroening van steden en een grotere vraag naar verse groente en fruit. Veen en steenwol zijn de meest gebruikte grondstoffen in substraten. Beide substraten leveren een hoge milieudruk op, omdat bij de productie van steenwol en de ontginning van veen veel CO2 vrijkomt. Door het verbod op veen in het Verenigd Koninkrijk (2024) ontstaat er grote vraag naar vervangende grondstoffen. Holland Bioproducts in Elst produceert, op dit moment handmatig, biologisch afbreekbare kweekpluggen en kweekmatten van jute en kan hiermee een volwaardig, duurzaam alternatief bieden voor gangbare substraten. De jute kweekmatten zijn succesvol getest bij vertical farms. Om aan de toenemende vraag te voldoen, zal de onderneming het productieproces moeten automatiseren en robotiseren tot industriële schaal. Holland Bioproducts streeft daarbij naar een klimaat neutrale en volledig circulaire productieketen.

Doelstelling
Deze haalbaarheidsstudie heeft de volgende doelstellingen: • Aantonen dat jute in de glastuinbouw en vertical farms een volwaardig en duurzaam alternatief kan zijn voor gangbare substraten: veen, steenwol en kokos; • Uitvoering van een LCA-analyse door de hele keten en valideren van de meest haalbare opties voor circulair hergebruik van de reststromen; • Aantonen van de technische en economische haalbaarheid van een steriele productiefaciliteit in combinatie met een klimaatneutraal, circulair productieproces op industriële schaal; • Aantonen dat de producten en het productieproces voldoen aan internationale kwaliteitsnormeringen en regelgeving; • Aantonen van de commerciële haalbaarheid van industriële opschaling in een gevalideerde businesscase en in kaart brengen van het innovatietraject dat nodig is om te komen tot een succesvol vervolgproject (pilot).

Korte omschrijving
Verkenning: Door middel van deskresearch en aanvullende praktijktesten wordt onderzocht hoe geschikt jute is als klimaat neutraal kweekmedium voor brede toepassing in de glastuinbouw en vertical farming. Ook wordt de circulaire inzetbaarheid van jute kweekmatten onderzocht; Onderzoek technische principes: Bij het onderzoeken van de technische haalbaarheid worden een aantal processtappen in het beoogde productieproces op kleine schaal getest onder reële omstandigheden om zodoende een 'proof of principle' te krijgen van cruciale processtappen voor industriële inzetbaarheid, wat de milieu impact is en hoe contaminatierisico's tijdens de productie kunnen worden uitgesloten. Via proefopstellingen en machinetesten wordt inzicht verkregen in de verschillende oplossingsrichtingen en kunnen er kleine proefproducties worden gedraaid; Uitwerken businesscase: Bij het onderzoeken van de financiële haalbaarheid wordt de economische haalbaarheid van klimaat neutrale productie op industriële schaal onderzocht. Belangrijke aspecten zijn de CAPEX, OPEX en ROI-analyse op basis van het concept van de beoogde fabriek en de verwachte productiecapaciteit.

Resultaat
Uitkomst van deze studie is een uitgewerkte businesscase en inzage in het traject dat nodig is om te komen tot een succesvolle industriële opschaling, waarbij Holland Bioproducts jaarlijks 6 miljoen kilogram jute substraat wil produceren. Het project levert een concept op voor een technisch en economisch haalbaar, klimaat neutraal en contaminatievrij productieproces om op commerciële schaal jute te verwerken tot een innovatieve substraat oplossing voor de internationale tuinbouwsector en vertical farming. Hierdoor wordt een belangrijke impuls gegeven aan verduurzaming van de tuinbouwsector, in Nederland en wereldwijd. Een eerste analyse heeft aangetoond dat de productie van substraat uit jute een CO2-reductie van 100 kg CO2 (eq.) per m3 substraat kan opleveren bij complete vervanging van steenwol en van zelfs 305 kg CO2 (eq.) per m3 substraat bij complete vervanging van veen. De businesscase kan potentieel leiden tot een CO2-reductie van 1,2 Mton CO2 (eq.) in twintig jaar bij complete vervanging van steenwol en zelfs tot ruim 3,6 Mton bij complete vervanging van veen. Hiermee draagt het project bij aan de gestelde klimaatdoelen.