FourC

Intelligent energieregelsysteem voor maximale energiebesparing en comfort

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
25% van het totale energieverbruik in gebouwen kan bespaard worden met een slimme regeling van de zonwering. De zonwering moet dan wel geautomatiseerd zijn en op de juiste manier aangestuurd worden. Huidige motoriseringsconcepten missen nog de nodige intelligentie. Daarnaast is motorisering nog te duur en niet gebruiksvriendelijk.

Doelstelling
Dit project heeft tot doel een intelligent energieregelsysteem te ontwikkelen waarmee het volledige besparingspotentieel van zonwering gerealiseerd kan worden. Dit op basis van een zelflerend algoritme dat de optimale aansturing bepaalt. Door koppeling van de slimme energieregeling aan een innovatief, draadloos motoriseringsconcept ontstaat een kansrijke propositie.

Korte omschrijving
Dit project wordt uitgevoerd door de TU Eindhoven, SolarSwing Holding BV en Verosol Fabrics BV. De TU/e gaat op basis van virtuele experimenten met geavanceerde modellen onderzoek doen naar alternatieve energieregelstrategie├źn voor de en het effect op gebouwprestaties. Hiermee kan de optimale regeling per situatie bepaald worden als input voor het regelalgoritme. Dit algoritme wordt ontwikkeld door SolarSwing samen met de software infrastructuur die nodig is voor de implementatie van deze regeling in een echt gebouw. Verosol ontwikkelt de draadloze motorisering van de binnenzonwering waarbij communicatie verloopt via low-power radio en de motoren autonoom gevoed worden met een klein zonnepaneel.

Resultaat
Resultaat is een intelligent energieregelsysteem in combinatie met een draadloze motorisering voor binnenzonwering. Het consortium gaat een Joint Venture oprichten, eventueel met meerdere partners uit de keten. Deze zal het product gaan vermarkten met als launching customer Verosol zelf. De motorisering gaat verkocht worden aan zonweringsfabrikanten over de hele wereld.