INCA

INstallatie voor Circulaire Asfaltproductie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederland heeft internationaal een leidende positie in het recyclen van asfalt, waarbij tot ongeveer 60% partiële recycling (PR) wordt toegepast in de productie van nieuwe asfaltmengsels. Gemiddeld bestaat slechts 30 á 40% van het geproduceerde asfalt in Nederland uit gerecyclede grondstoffen. Het is wenselijk om dit percentage verder te verhogen en circulair asfalt te produceren. Verhoging van PR bij bestaande asfaltinstallaties is echter niet mogelijk, omdat dit leidt tot ongewenste toename van energieverbruik en overschrijding van emissienormen. Daarnaast is in Nederland het toepassen van asfaltgranulaat met een fijne fractie in nieuwe mengsels zeer problematisch.

Doelstelling
Van Gelder wil in het INCA-project een hoog-innovatieve asfaltinstallatie demonstreren, waarmee het mogelijk is om op industriële schaal circulaire asfaltmengsels met 90% PR te produceren zonder de emissienormen te overschrijden. Om dit te bereiken wil het de werking van twee innovatieve onderdelen demonstreren, die afwijken van conventionele asfaltinstallaties: (a) tegenstroomtrommel met heetgasturbine inclusief aanzuiging van schone lucht uit de schoorsteen en (b) koude toevoeging in de menginstallatie. Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijke installatie wordt gebouwd.

Korte omschrijving
INCA beslaat het ontwerp, de bouwvoorbereiding, de bouw en de ingebruikname van een demonstratiefabriek voor de productie van circulair asfalt met 90% PR.

Resultaat
Het resultaat van INCA is een demonstratiefabriek voor de productie van circulair asfalt met 90% PR. De centrale moet jaarlijks 350.000 ton circulair asfalt produceren; hiermee wordt in de eerste vijf jaar een cumulatieve CO2-besparing van bijna 19 kiloton behaald.