Nextgen Growfoam

Innovatieve Pilot-productielijn voor productie van nextgen Growfoam

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Foamplant heeft een geschuimd teeltsubstraat ontwikkeld genaamd Growfoam. Growfoam is een biodegradeerbaar plantsubstraat voor diverse toepassingen. Het is een alternatief voor niet-duurzame plantsubstraten zoals turf/veen, kokos, PUR-teeltschuim en steenwol en kan ingezet worden in de tuinbouwsector. Het product is inert, stuurbaar en vrij van organische stoffen en daardoor ideaal voor export en wereldwijde handel. Een eerder project heeft geresulteerd in innovatieve biobased recepturen met diverse gradaties van biobased biopolymeer.

Doelstelling
Het doel binnen dit DEI+-project is om aan te tonen dat Foamplant in staat is om 100% biobased nextgen Growfoam te kunnen produceren op relevante schaal. Binnen onderhavig project zal er opgeschaald worden naar een innovatieve pilot-productielijn van 250 kg/uur. Deze pilot-productielijn zal in staat zijn om biobased substraatschuimen in verschillende formaten en afmetingen op representatieve productieschaal te produceren. Hiermee wordt gestreefd naar een kosteneffectief productieproces welke in staat is om alle tuinbouwmarktsegmenten en gewasdoelgroepen te bedienen. Er zal rekening gehouden moeten worden met de wisselende kwaliteit van de biobased polymeren, waarbij het van belang is dat Foamplant jaarrond en stabiel kan produceren met een variërende inputstroom. Daarnaast is het van belang dat er efficiënt geproduceerd kan worden en dat de juiste eigenschappen verkregen worden in de biobased substraatschuimen bij grotere formaten en uitvoeringen. Doel is om de benodigde kennis en informatie te verkrijgen om na afloop van onderhavig project de stap richting productie op commerciële schaal te zetten.

Korte omschrijving
Foamplant bouwt binnen dit DEI+-project een pilot-productielijn op representatieve schaal. Vervolgens zal deze pilot-productielijn gebruikt worden voor diverse proefproducties van nextgen Growfoam. Tijdens deze proefproducties zullen er diverse vormen en groottes nextgen Growfoam geproduceerd worden, onder diverse omstandigheden en op semi-continu schaal. Hiermee zal binnen het DEI+-project gevalideerd worden dat Foamplant in staat is om de stap te zetten naar een kosteneffectieve en stabiele productie op commerciële schaal.

Resultaat
Foamplant zal binnen dit DEI+-project aantonen dat de organisatie in staat is om biobased nextgen Growfoam op representatieve schaal te kunnen produceren. Foamplant zal hierdoor de stap kunnen zetten naar productie van nextgen Growfoam op commerciële productieschaal, gezien het feit dat er op stabiele schaal en kosteneffectief geproduceerd kan worden. Hierdoor zal Foamplant de groeiende vraag naar substraat kunnen beantwoorden met een biobased alternatief, welke erg aansluit bij de verduurzamingstrend. Gevolg hiervan is dat er minder CO2-uitstoot ontstaat, evenals minder afval. Bovendien zal het product bijdragen aan een efficiëntere en voedselveilige teelt van horticulture en growing media.