LD-PSA

Innovatieve lage druk PSA (Pressure Swing Adsorption) te St. Nicolaasga

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In 2017 werd slechts 23% van het in Nederland beschikbare biogas opgewaardeerd naar Groen gas. Belangrijkste reden hiervoor is dat de business case van een warmtekrachtkoppeling voor omzetting van biogas in elektriciteit en warmte veelal beter is dan het opwaarderen van het biogas tot groen gas. hierdoor gaat echter zo'n 60%1 van de energie verloren. Groen gas als CO2-neutrale energiedrager kan een belangrijke rol spelen als toevoeging op de huidige ontwikkelingen in duurzame energie, als transitie-oplossing en op langere termijn.

Doelstelling
Dit pilot- demonstratieproject zet in op innovatie en kostenverlaging om zo de business case om biogas op te waarderen te verbeteren en zodoende een belangrijke bijdrage te leveren aan de CO2 reductie doelstellingen van Nederland.

Korte omschrijving
Hiervoor gaat DMT een innovatief lage druk PSA in een pilot- en demonstratieproject demonstreren en uit ontwikkelen. Men beoogt hierdoor ten opzichte van Membraamsystemen een CAPEX en OPEX reductie van tussen de 30% en 50% procent te realiseren terwijl het opgewaardeerde biogas aan de groen gas zuiverheid eisen kan voldoen en een innovatieve oplossing wordt gedemonstreerd voor het conventionele methaanverlies in PSA systemen.

Resultaat
Het uiteindelijke beoogde resultaat van dit project is om een competitieve opwaarderingsmethode toe te voegen aan de opwaarderingsmogelijkheden. Tevens zal het project een belangrijke bijdrage leveren aan de CO2 reductie doelstellingen.