IKBV

Innovatieve koeltechniek voor brood bij bakkerij Vooges

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Met het stijgen van de energiekosten is de noodzaak om te zoeken naar besparingen dan wel eigen opwekking groot geworden. De meeste energie wordt verbruikt in het bakproces van brood, ondanks dat al gebruik wordt gemaakt van de meest energiezuinige ovens en hergebruik van restwarmte van de koelmotoren. De ondernemer is daarvoor op zoek gegaan naar mogelijkheden om hier te besparen op energie.

Doelstelling
Het doel is te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Koeling door middel van vacuüm is een techniek die voor de oogst van verse producten al vele decennia lang gebruikt wordt. Sinds begin van de 21 eeuw wordt de techniek ook gebruikt voor het koelen van vers bereid voedsel, en sinds een jaar of tien ook heel voorzichtig voor het koelen van brood.

Korte omschrijving
Het doel is dus een te investeren in een nieuwe koeltechniek in het bakproces met behoud van de kwaliteit van het brood. Jasper Engel, directeur Vooges brood- en banketbakkerij B.V. heeft een breed brood assortiment, voor de verschillende productgroepen zullen verschillende instellingen (zowel in bakken als koelen) gezocht moeten worden, resulterend in het meest optimale resultaat. Voor “groot brood” is het streven om de productiviteit van de huidige ovens met 50% of meer te verhogen. Niet alleen een kortere baktijd maar ook een constanter bakprofiel (leidend tot kortere wachttijd tussen charges) kan hiertoe bijdragen

Resultaat
1. Verlaging energieverbruik ovens: Op basis van de eerste ervaringen bij een bakkerij in Gelderland met een vergelijkbaar proces waar recent ook deze koeltechniek is geïnstalleerd gaat de leverancier er vanuit dat hier tussen de 25% op energiekosten kan worden bespaard, bij een gelijk volume. Het extra energieverbruik van de vacuümkoeler ligt op 0,7-1,0 kWh voor 1 kar (= 80 kg brood) 2. Door de korte baktijd kan er met dezelfde ovenverblijftijd en het constantere bakprofiel kan er met de huidige ovens tot wel 50% meer brood worden gebakken. De productie per werknemer kan door deze efficiëntere wijze van werken verhoogd. 3. Er wordt een betere kwaliteit van het product verwacht.