AP4Terra

Innovatief recyclingproces voor thermisch gereinigde grond

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Aangezien het reduceren van CO2-uitstoot van groot belang is en hiervoor de meeste winst te behalen is bij de grote industrieën, is door de initiatiefnemers van dit project (ATM en Pouw) gekeken naar CO2-reductie in de beton- en asfaltindustrie. De beton- en asfaltindustrie zijn energie- en uitstoot intensieve industrieën. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de activiteiten die benodigd zijn om de primaire grondstoffen voor beton en asfalt te winnen. Op dit moment wordt door ATM in Moerdijk verontreinigde grond en teerhoudend asfalt verwerkt in een thermische reinigingsinstallatie. De verontreinigde grond komt vrij bij bijvoorbeeld de sanering van fabrieksterreinen, vuilstortplaatsen en/of tankstations. Teerhoudend asfalt komt vrij bij reconstructie van wegen. De enige toepassing van de thermisch gereinigde grond is op dit moment als ophoogmateriaal in infrastructurele werken. De stromen kunnen niet opgewerkt worden tot zuivere en vermarktbare eindproducten omdat de samenstelling van deze stromen te complex is.

Doelstelling
Activiteiten de gepaard gaan met het winnen van primaire grondstoffen voor beton- en asfaltproductie zijn zeer energie- en emissie intensief. Om dit probleem aan te pakken heeft ATM samen met Theo Pouw een joint venture opgericht: AP4Terra B.V. Doel van dit project is het ontwikkelen van een innovatief demonstratieproces (middels AP4Terra) om thermisch gereinigde grond om te zetten tot circulaire secundaire grondstoffen voor de beton- en asfaltindustrie. Deze secundaire grondstoffen zijn zand, granulaat en stof. Door het vervangen van primaire grondstoffen past dit project in het thema CO2-reductie in de industrie (recycling) van de DEI 2019. Technische innovatiedoelen voor het nieuwe opwaardeerproces zijn het demonstreren van een thermische reinigingsinstallatie en een mechanische opwerkingsinstallatie. Het opwerken van thermisch gereinigde grond tot secundaire grondstoffen voor deze industrieën is nieuw in de markt en wordt nog nergens toegepast. Met dit project wil AP4Terra het eerste proces realiseren waarmee thermisch gereinigde grond circulair kan worden ingezet.

Korte omschrijving
AP4Terra heeft het opwerkingsproces voor thermisch gereinigde grond reeds doorontwikkeld tot TRL7. Het project 'Innovatief recyclingproces voor thermisch gereinigde grond' bouwt voort op de reeds opgedane kennis door de bedrijven achter AP4Terra (ATM en Pouw). Dit project bestaat uit vier werkpakketten: projectmanagement, engineering, constructie en ingebruikname. In de engineeringfase worden de technische specificaties en KPI's opgesteld. Vervolgens wordt een integraal engineering-ontwerppakket voor de installatie in kaart gebracht en wordt de apparatuur voorbereid. De constructiefase betreft het gereedmaken van de bouwomgeving en de constructie van de installatie. Ten slotte wordt het systeem gereed gemaakt voor ingebruikname en wordt de installatie opgestart en vervolgens gedemonstreerd.

Resultaat
Het resultaat en tevens eindproduct van dit project is een fabriek waarmee AP4Terra in staat is om thermisch gereinigde grond op een circulaire manier te werken tot secundaire grondstoffen die gebruikt kunnen worden in de beton- en cementindustrie. De secundaire grondstoffen die in het proces gebruikt worden, zullen het gebruik van primaire grondstoffen beperken en in sommige gevallen vervangen (indirecte en/of directe energie- en emissiereductie voor de industrie). Om de milieu-impact van dit project te meten, en zo ook de CO2-reductie, heeft AP4Terra een LCA uit laten voeren. Het CO2-reductiepotentieel van het proces na 5 jaar 36.564 ton CO2. De kennis, resultaten en ontwikkelingen voortkomend uit dit project, zullen door AP4terra ingezet worden om toekomstige investeringsbeslissingen te maken en verantwoorden. Hierdoor kunnen er op den duur installaties efficiënter gemaakt of opgeschaald worden. AP4Terra is voornemens om binnen 10 jaar na het proces nog 2 fabrieken bij te plaatsen. De fabriek van AP4terra zal ook op nationaal en Europees niveau toonaangevend zijn en als voorbeeld dienen voor andere circulaire recyclingprocessen.