INNOBREW

Innovatief hergebruik restwarmte in het brouwerijproces

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederland is met een jaarlijks productievolume van 25 miljoen hectoliter één van de vijf grootste bierproducenten van Europa.. De totale Nederlandse bierproductie is voor 95% in handen van de tien grootste brouwerijen. De Nederlandse biersector zet zich al jaren in voor een duurzamere productie en was tussen 2009 en 2014 de best presterende sector in de Meerjarenafspraken Energie-Efficiency (MEE). Toch blijft het brouwen van bier een proces dat grotendeels afhankelijk is van externe (fossiele) energiebronnen. De Nederlandse biersector verbruikt jaarlijks 2,7 PJ aan energie, hoofdzakelijk in de vorm van aardgas. Dit staat gelijk aan 153.000 ton CO2-emissie per jaar. Aan het hoge energieverbruik in de biersector ligt een productieproces ten grondslag dat wordt gekenmerkt door een grote warmtevraag. Zowel bij het daadwerkelijke brouwen als bij de verdere verwerking van het bier en het verpakken wordt veel warmte gebruikt. Tegelijkertijd beschikken brouwerijen over een grote hoeveelheid restwarmte uit het vergistingsproces. Deze warmte kan op dit moment niet rendabel kan worden ingezet in het productieproces en gaat daarom verloren.

Doelstelling
Heineken heeft in 2017 de doelstelling gepubliceerd om in 2030 volledig klimaatneutraal te produceren binnen Nederland. Om deze doelstelling te behalen wil zij met dit project demonstreren dat (grootschalige) brouwerijen een significant deel van hun energievraag kunnen invullen met energie die wordt teruggewonnen uit het eigen proces. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een innovatief demonstratieproces om restwarmte uit het vergistingsproces op te waarderen en opnieuw in te zetten als hoogwaardige warmtebron voor procesinstallaties. Dit demonstratieproject sluit daarmee aan op het thema 'Energie-innovatie' binnen de DEI+, dat gericht is op het “kosteneffectief reduceren van de CO2-emissies richting 2030.” Het opwaarderen van restwarmte om procesinstallaties van hoogwaardige warmte te voorzien is nieuw in de markt en wordt nog nergens op deze schaal toegepast. Met dit project wil Heineken het eerste warmteproces realiseren waarin restwarmte uit het vergistingsproces direct wordt ingezet in primaire productieprocessen die hoogwaardige warmte gebruiken.

Korte omschrijving
Heineken zal in dit project een nieuw en innovatief warmtepompsysteem ontwikkelen en demonstreren. Het demonstratieproject bestaat uit vijf werkpakketten. Het eerste werkpakket omvat de engineering en het opstellen van de technische specificaties. Vervolgens wordt de bouw voorbereid en de benodigde infrastructuur aangelegd. Daarna wordt het warmtepompsysteem opgebouwd, getest en gefaseerd aangesloten op de eindgebruikers. Het vierde werkpakket omvat het projectmanagement en het laatste werkpakket is gericht op het delen van de opgedane kennis en het opstellen van een replicatiestrategie in samenwerking met de leverancier.

Resultaat
Het resultaat van dit project is een nieuw, innovatief en volledig operationeel warmtesysteem voor het leveren van warmte in een brouwerijproces. Alle procesinstallaties die kunnen worden aangepast naar een warm watervoorziening zullen met restwarmte uit vergisting in hun warmtevraag worden voorzien via een nieuw en innovatief warmtepompsysteem. Dit nieuwe warmtesysteem leidt tot een jaarlijkse besparing van energie uit fossiele bronnen van 366.000 GJ (55%), een jaarlijkse netto energiebesparing van 216.000 GJ (33%) en tot een jaarlijkse besparing van 21.000 ton CO2-emissie (55%).