Duurzaam WKO systeem

Innovatief duurzaam energiesysteem voor utiliteitsbouw en woningbouw

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De aanleiding voor dit demonstratieproject is het feit dat WKO-systemen een cruciale rol kunnen vervullen in de verduurzaming van de warmtehuishouding in de gebouwde omgeving maar dat de praktijk nog steeds vaak laat zien dat het beloofde rendement niet wordt gehaald.

Doelstelling
Doel van dit project is om een innovatief WKO-systeem te demonstreren op het duurzame bedrijvenpark Park 20 20 dat een duurzamer en rendabeler marktalternatief is voor de huidige generatie van WKO-systemen.

Korte omschrijving
De activiteiten die Dubotechniek in dit project gaat uitvoeren, zijn gericht op de ontwikkeling van een innovatief duurzaam energiesysteem dat een integrale oplossing biedt voor een rendabele exploitatie. De activiteiten zijn de volgende: - De meet- en regeltechniek van de installaties in de diverse panden van het bedrijvenpark integreren met het systeem van de centrale energievoorziening en de decentraal opgestelde warmtepompen. - Een nieuwe warmtepomp (ONE) ontwikkelen door o.a. de buffervaten te verbeteren en de pomp modulerend te maken. - Het ontwikkelen en integreren van een monitoring- en exploitatietool (TARA-tool) met het systeem van Park 20 20 die het systeem online en op afstand kan monitoren.

Resultaat
Resultaatvan dit project is een uniek, optimaal werkend, bedrijfszeker en energiezuinig WKO-systeem op Park 20 20 dat modulair uitbreidbaar is alsmede rendabel te exploiteren.