IHRLWW

Innov. hoog lucht-water rend. warmtepomp voor gebouwde omgeving

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Door de vele voordelen van aardgas, zoals de bestaande infrastructuur, het gemak van het bereiken van hoge temperaturen en de beperkte ruimte die nodig is voor een gasketel, is de energietransitie naar een aardgasloze omgeving lastig. Ondanks dat er inmiddels veel verschillende duurzame oplossingen zijn voor bestaande- en/of nieuwbouw, voldoen deze oplossingen nog niet aan de gestelde eisen en zijn deze oplossingen nog niet in staat dezelfde capaciteiten te leveren als aardgas. Zo worden er bijvoorbeeld voor de gasloze warmtevoorziening van individuele woningen veelal warmtepompen met bodemlussen of lucht-water warmtepompen toegepast. Deze systemen zijn vanwege de benodigde ruimte voor bodemlussen of de buitenunits echter niet (of slechts beperkt) geschikt voor binnenstedelijke gebieden en gestapelde woningbouw, hetgeen het merendeel van de woningbouw in Nederland betreft. Innovatieve oplossingen zijn dan ook nodig om deze problemen te overkomen en de transitie naar een gasloze warmtevoorziening mogelijk te maken.

Doelstelling
Het doel van dit project is het aantonen en in de praktijk testen van de Lucht-Water Warmtepomp welke met een grote efficiƫntie / hoog rendement (COP 4,0-4,1) hoog temperatuur warmte (65-70 graden) (en koude) kan leveren aan woningbouw. Hiervoor zal een pilottest en bijhorende studie worden opgezet en uitgevoerd. Het resultaat van dit project is dan een geoptimaliseerde PMC (Product Markt Combinatie) bestaande uit een lucht-water warmtepomp (hierna: LWWP), die is gevalideerd middels een pilot studie.

Korte omschrijving
ETP, voorloper in de ontwikkeling van innovatieve warmtepomp technieken, zal de ontwikkelde techniek leveren voor de pilot, waarbij Eneco in samenwerking met ETP de techniek zal testen in een pilot en de techniek gezamenlijk verder zal optimaliseren. ETP zal het ontwerp van de installatie ontwikkelen en Eneco zal betrokken zijn. Er wordt een programma van eisen waaraan de installatie dient te voldoen worden opgesteld. Vervolgens zal ETP starten met de detailengineering na het uitvoeren van een validatie door Eneco en zullen de modules worden getest in een proefopstelling op een productielocatie van ETP. ETP zal hierbij verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van de modules, waarbij Eneco samen met ETP de benodigde metingen zal uitvoeren. Na een gezamenlijke analyse van de meetgegevens zal optimalisatie van de techniek worden uitgevoerd door ETP. Het testen van de LWWP op deze productielocatie is echter nog niet voldoende om de werkzaamheid in voldoende mate aan te tonen. Een pilot op grotere schaal, en dus een pand, is nodig om dit aan te kunnen tonen. Binnen dit project zullen dan ook LWWP modules in een woningcomplex worden geplaatst door ETP als onderdeel van deze pilotstudie.

Resultaat
Deze innovatieve techniek, die de transitie naar een gasloze warmtevoorziening mogelijk maakt, zal voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw beschikbaar zijn en kent dus een groot potentieel. De levering van de hoge temperatuur, het hoge rendement en lange levensduur zullen ervoor zorgen dat deze LWWP de voorkeur zal hebben boven alle andere actuele warmtepompen en al snel een groot marktaandeel zal verkrijgen als benodigde verduurzamingstechniek in zowel bestaande bouw als ook nieuwbouw voor de levering van warmte. Deze techniek zal het mogelijk maken om de doelen van het klimaatakkoord, dat Nederland in juni 2019 heeft gepresenteerd, te realiseren waarbij wordt uit gegaan van 50.000 woningen per jaar die van het gas af worden gehaald in 2021.