Inline dosing

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
TenCate Grass (TCG) beschikt in Nijverdal, in de fabriek Yarns, over een extrusieproces. Hier worden garens geproduceerd die vervolgens samen met de 'backing' geassembleerd worden tot kunstgrasproducten. De garens worden middels 12 verschillende extrusiemachines met de juiste hitte en druk tot slierten geperst. Dit zorgt voor de speeleigenschappen die TCG wil creëren in kunstgrastoepassingen. Vaak worden er meerdere kleuren gecombineerd om het kunstgras er natuurlijk uit te laten zien. Om alle materialen (waaronder kleuren) te combineren en te mengen zodat de verhoudingen gelijk verdeeld zijn, is er een afdeling Compoundering. Op de afdeling compoundering worden de grondstoffen vermengd op hoge temperatuur. Wanneer het mengsel gereed is voor extrusie, wordt het afgekoeld en naar de machine geleid om daar nogmaals verhit te worden om de bewerkingsstap te volmaken.

Doelstelling
Op dit moment zijn er op de afdeling Compounding 2 machines in bedrijf. 1 machine is toe aan een revisie, deze kost ongeveer € 130.000 per machine. Met de huidige vraag zal de andere machine ook op korte termijn een revisie nodig hebben. De alternatieve investering is de overstap naar inline dosing met behulp van Ferlin machines. Door de installatie van deze Ferlin machines op alle extrusielijnen zal het productieproces geoptimaliseerd worden. De grondstoffen worden maar 1 keer verhit tot 240 graden in plaats van 2 keer. Doordat de 2e compoundmachine veel minder belast zal worden, zal deze tevens geen revisie nodig hebben de komende 5 jaar.

Resultaat
Het doel van de investering is om energieverbruik- en CO2 -uitstoot te reduceren. De investering zal leiden tot een energiebesparing van 1.654.000 kwh op jaarbasis. Dit is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 1 compound machine van 217,5 kwh over een productieperiode van 48 weken op jaarbasis. De totale CO2 besparing bedraagt 926.000 KG op jaarbasis. Het alternatief voor deze investering is de noodzakelijke revisie van 1 compoundmachine. Hiermee blijft de kwaliteit van het huidige productieproces gewaarborgd, maar zal de baat qua energieverbruik en CO2-uitstoot reductie niet gerealiseerd worden.