Pilot XTL

Industriële pilot plant testen mbt het XTL-process

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Sinds de klimaattop in Parijs (december 2015) wordt de noodzaak om de economie duurzamer te gaan inrichten steeds duidelijker. Ook vanuit de financiële wereld is “groen” steeds belangrijker. Vanuit milieu oogpunt heeft de EU voor 2020 een 10% biobrandstoffen doelstelling voor bio‐ethanol in benzine en biodiesel in diesel vastgesteld.

Doelstelling
In dit project wordt er onderzoek uitgevoerd naar het verwerken van zware afvalstromen via katalytisch hydrogenerings‐proces (XTL proces) waardoor de meest vervuilde afvalstromen een hoogwaardige toepassing vinden als advanced biofuels. Doel is bijdragen aan het behalen van de doelstelling voor 2020‐2030: 27% hernieuwbare energie.

Korte omschrijving
De pilot plant testen worden uitgevoerd bij Van der Kooy (Vd Kooy) in Oosterhout op basis van de aldaar ingezamelde bio‐olie en vetten. De verdeling is ca 50/50. Vd Kooy doet de (om)bouw van de pilot, levert de grondstoffen en deel van de R&D medewerkers. ARAM (moedermaatschappij van XTLgroup) beheert het IP, levert de engineering, de wetenschappelijke ondersteuning en een deel van de R&D medewerkers.

Resultaat
Eindresultaat van het project is een betrouwbare productiemethode welke van zware afvalstromen advanced biofuels maakt. Met XTL worden HVO's (hydrogenated Veg Oils) gemaakt: benzine, keroen dieselcomponenten. De demoplant zal een capaciteit hebben van 10000 ton brandstof.