Warmtepompsysteem

Industrieel warmtepompsysteem voor de verwarming van de betondroogkamer in een nieuwe duurzame wonin

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In deze tijd van personeelsschaarste, enorm gestegen materiaalkosten, circulariteit en veiligheid, kan betaalbaar traditioneel bouwen eigenlijk niet meer. Het negatieve effect van de bouwsector op de aarde is veel en veel te groot. Het moet goedkoper, sneller, met minder mensen en beduidend minder grondstoffen. Daarnaast heeft Nederland ook nog een enorme bouwopgave voor de komende 10 jaar, er moeten namelijk 845.000 woningen gebouwd worden om aan de toenemende vraag naar woningen te kunnen blijven voldoen. Terwijl er elk jaar minder woningen gebouwd worden, onder meer door de stikstofproblematiek. Daarom gaat van Wijnen een fabriek neerzetten die per jaar duizenden remontabele en circulaire woningen zal produceren. Niet alleen de woningen moeten zo duurzaam mogelijk, met zo min mogelijk gebruik van nieuwe materialen, geproduceerd worden, maar ook de fabriek zelf moet aan hoge duurzaamheidseisen voldoen voor Van Wijnen. Om een volledig aardgasvrije fabriek neer te kunnen zetten, zijn er innovatieve oplossingen nodig, zoals een geschakeld warmtepompsysteem voor de verwarming van de droogkamer van de fabriek.

Doelstelling
Het standaardsysteem voor het verwarmen van dergelijke droogkamers is een aardgasketel. Aangezien de kamer verwarmd moet worden tot een temperatuurniveau van 60-80°C, is dit normaliter niet haalbaar met een warmtepomp, maar door een lucht/water warmtepomp en een water/water warmtepomp in serie in te zetten wordt een betrouwbare oplossing geboden om voldoende energie uit de buitenlucht te halen. Om aan de energetische vraag van het warmtepompsysteem te kunnen voldoen, zal Van Wijnen een grote PV-installatie op haar terrein aanleggen. Hierdoor wordt op korte termijn een flinke energiebesparing en CO2-reductie behaald ten opzichte van de referentie-investering (182 ton CO2 per jaar). Op lange termijn speelt natuurlijk ook nog de transitie naar aardgasvrije woningen en gebouwen, mede door dit project wordt het voor Van Wijnen mogelijk om een geheel aardgasvrije fabriek neer te zetten.

Korte omschrijving
Op de locatie in Heerenveen wordt een nieuwe fabriek ten behoeve van woningbouw neergezet voor Van Wijnen. Zoals hierboven genoemd stelt Van Wijnen hoge eisen op het gebied van duurzaamheid aan deze fabriek. Om hieraan te voldoen wordt er gebruik gemaakt van een aantal innovatieve technische concepten. Voor deze technische installaties is ITBB ingehuurd. Dit bedrijf heeft veel ervaring met technische oplossingen binnen industriële nieuwbouwprojecten. Zo heeft ITBB onder meer het warmtepompsysteem voor de droogkamer ontworpen, en zullen zij ook verantwoordelijk zijn voor de installatie van dit systeem in de fabriek van Van Wijnen. Na de installatie van het warmtepompsysteem zal Van Wijnen binnen haar productieproces gebruik kunnen maken van de warmtepompen, en op die manier de milieu-impact van haar productieproces verkleinen.

Resultaat
Als dit project succesvol ten uitvoer is gebracht kan Van Wijnen ook dit deel van het productieproces op een energiezuinige en duurzame manier invullen. De milieu-impact van de bouwsector is veel te groot, daarom heeft Van Wijnen zichzelf ten doel gesteld om de woningproductie in de nieuwe fabriek zo duurzaam mogelijk in te vullen. Door het installeren van het warmtepompsysteem kan de verwarming van de droogkamer geëlektrificeerd worden, terwijl in de referentiesituatie de verwarming van de droogkamer door middel van een aardgasgestookte ketel zou worden gedaan. In de energetische vraag van het warmtepompsysteem wordt bovendien voorzien door de installatie van zonnepanelen op eigen terrein, zodat de milieu-impact zo laag mogelijk wordt gehouden. Het project levert uiteindelijk een CO2-reductie van 182 ton CO2 per jaar op.