IVOS

Individueel verduurzamen op grote schaal

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De consortium partners in “Individueel verduurzamen op grote schaal” stellen zich als doel om bestaande woningen van het gas af te krijgen voor een betaalbare prijs. Woningen worden individueel aangepakt, maar het totaalpakket wordt industrieel vervaardigd. Hierdoor wordt de kwaliteit gegarandeerd en de prijzen laag gehouden. Dit betekent dat woningen individueel aangepakt kunnen worden op natuurlijke momenten als verhuizen of verbouwingen.

Doelstelling
Doelstelling is te komen naar een totaalpakket van bovengenoemde maatregelen voor een totaalprijs die niet hoger ligt dan € 35.000 voor een doorzon eengezinswoning. De implementatie versimpelen zodat ook bewoners zelf een rol kunnen spelen om hun woning van het gas af te halen.

Korte omschrijving
De opbouw van de materialen zorgt ervoor dat er ook gekozen kan worden om een gedeelte van de maatregelen toe te passen, het blijft passen om naar de gasloze woning te komen: “no regret” maatregelen: - Voorkomen van energie verlies in gebruik (schil van de woning aanpakken); - Voorkomen van energieverlies in opwekking (lage temperatuurverwarming); - Voorkomen van fossiele brandstof verbruik (elektrificeren van de woning, inclusief duurzaam opwekken).