MDC

Indamping digestaat met mechanische dampcompressie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Holmel BV is een landbouwbedrijf welke activiteiten bestaan uit melkveehouderij, varkenshouderij en akkerbouw. Holmel BV heeft vestigingen in Nederland, Duitsland en Polen. Holmel BV beschikt over een moderne bio-vergistingsinstallatie. Hier worden de dierlijke meststromen, afkomstig van de gelieerde bedrijven verduurzaamd tot elektriciteit en warmte. Het digestaat dat overblijft na vergisting, wordt gescheiden in een dikke en een dunne fractie. De dunne fractie bevat een hoogwaardige kalisamenstelling met humuszuren en kan bij uitstek ingezet worden voor precisiebemesting in de landbouw.

Korte omschrijving
Als de mestverwerkers intensieve veehouderij in staat zijn om de dunne fractie met een factor 30 in te drogen, dan levert dit een substantiële bijdrage aan de oplossing voor het mineralenprobleem. 1. Met name het kalitekort in de aardappelen- en luzerneteelt dient momenteel aangevuld te worden met kunstmest. De grondstoffen voor kunstmest worden veelal geïmporteerd uit andere delen van de wereld. Met vloeibaar geconcentreerde kali kan precisiebemesting worden toegepast door middel van GPS-aangestuurde besproeiingen Precisiebemesting voorkomt verspilling. Tevens bevat het kaliconcentraat natuurlijke humuszuren, die momenteel nog gewonnen worden uit bruinkool. 2. De transport- en daarmee exportmogelijkheden nemen aanzienlijk toe. Zeker naar andere delen van Europa waar mineralentekorten in de akkerbouw zijn. 3. In gebieden waar overschotten van mineralen zijn (bijvoorbeeld de Peelregio en delen van België) kan verzilting en bodemdruk van de landbouwgrond worden tegengegaan als gevolg van feit dat de mest niet meer op eigen grond hoeft te worden uitgereden.

Resultaat
Holmel BV wil de dunne fractie met een factor 30 concentreren door middel van mechanische dampcompressie (MDC). Dit betreft een additionele bewerking na het vergistingsproces. Als referentietechniek kan Reverse Osmose (RO) benoemd worden. Hoewel MDC energetisch gelijkwaardig is met RO, is het grote voordeel van MDC dat er een concentratiefactor van het kaliwater van 30 behaald kan worden, ten opzichte van 4 met RO. Een bijkomend voordeel van MDC is de productie van zuiver water dat loosbaar is op het oppervlaktewater. Met name de waterschappen zijn op zoek naar alternatieve technieken m.b.t. het lozen van water uit mestverwerkingsinstallaties. De techniek van MDC wordt momenteel toegepast in de zuivel- papier- en chemische industrie. De techniek van MDC voor deze toepassing is volledig nieuw. De belangrijkste ontwikkelpunten zijn: Kristallisatieproces van mineralen. Kookpuntverschil. Corrosievorming Condenswater dient de vereiste kwaliteit te hebben. Het project biedt niet alleen ecologische kansen, maar ook economische voordelen m.b.t: Nederlandse maakindustrie i.v.m. de productie en afzet van