2 stappen

In twee stappen naar een aardgasvrije en comfortabele Nederlandse woonomgeving

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap. Deze stap gaat namelijk gepaard met hoge kosten en de uitkomst van het comfort in de woning is meestal onzeker. Zeker bij partijen met grote woning voorraden, zoals woningcorporaties, is men bang voor het scenario dat de bewoners achteraf gaan klagen over de gevolgen van de maatregelen. Hierbij moet men denken aan klachten over de temperatuur in de woning, de hoeveelheid tapwater, comfort en de tegenvallende kosten van de energierekening. Het gevolg van bovenstaande is dat veel partijen besluiten om weinig of zelfs niets te doen. Met als gevolg dat de energietransitie die wij in Nederland van belang vinden, niet echt op gang komt. Om snelheid in de transitie te brengen wil dit consortium investeren in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. Dit systeem zal bestaan uit een warmtepomp en een hydromodule met een volledige binnen opstelling een luchtafzuigsysteem en PCM radiator ombouw.

Doelstelling
Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). Het project heeft 5 concrete doelen: 1. Het ontwikkelen van 2 warmtepomp systemen voor midden en hoog temperatuur. Deze systemen zijn compact en met een volledige binnen opstelling. 2. Het ontwikkelen van een warmtepomp systeem die in combinatie met een hydromodule van een hybride opstelling naar een 100% aardgasvrije opstelling kan worden omgebouwd. 3. Het ontwikkelen van een methode van monitoring om te komen tot een 100% aardgasvrij systeem. 4. Het ontwikkelen van een Phase Chance Materials (PCM) radiator ombouw en een luchtafzuigsysteem van opgewarmde lucht. 5. Door ontwikkeling propositie richting meest kansrijke doelgroep(en).

Korte omschrijving
In dit project worden de volgende activiteiten uitgevoerd door het consortium; Projectleider Enzavu stuurt, coördineert en bewaakt het project en ontwikkelt samen met Oudman Engineering en OC Auktarius de technologische verbeteringen van de systemen. Hanzehogeschool test en adviseert over de technologische verbeteringen. FctrE/ZON onderzoekt de markt en levert informatie die gebruikt kan worden bij het opzetten van het monitoringsysteem en ontwikkeld de propositie naar kansrijke doelgroepen. De activiteiten vinden plaats in 4 fasen; vooronderzoek en ontwerp, engineering en bouwen van een prototype, prototype testen en systeem configuratie, systeem test en markt propositie.

Resultaat
Het project levert een nieuw systeem op die direct bijdraagt aan de versnelling van de energietransitie in Nederland. De barrières van onzekerheid voor woningeigenaren om de stap te maken naar aardgasvrije woningen worden weggenomen. Tevens zijn er na installatie van het systeem geen comfortklachten bij eindgebruikers. Door monitoring sluit het systeem goed aan bij de behoefte van de eindgebruiker. In het kort zijn de resultaten van het systeem: - Systeem is snel en eenvoudig te installeren (geen specialistische kennis noodzakelijk) - Systeem is om te bouwen van hybride naar 100% aardgasvrij - Systeem is afgestemd op de behoefte uit de markt