Energiezuinig bakken
Hybride oven appeltaart en cake
Publieke samenvatting / Public summary
Aanleiding
De Graaf Bakeries is een producent van vele en diverse bakkerij producten zoals appeltaarten, koeken, american cookies, cake bars & brownies, cheesecakes, kruimelcakes, cakes, brooddeegsnacks, bladerdeegsnacks, plant-based en vega snacks, seizoensnacks. De producten worden veelal op fabrikantwens gemaakt. De bedrijfsvoering is de ambitie neergezet om in 2030 volledig klimaatneutraal te produceren. Dit zonder externe compensatie, met optimale warmte terugwinning en gebruik van duurzame energiebronnen. De bak- en koel-processen zijn de grootste energiegebruikers. De Graaf Bakeries gebruikt ovenlijnen voor het bakken van cake, taarten en cookies. Deze zijn allemaal direct gasgestookt. De Graaf Bakeries wil in het kader van de energietransitie en duurzaamheid elektrificeren. Netcongestie op de productielocaties Hoogeveen en Spakenburg belemmeren deze transitie, door te kiezen voor hybride oplossing kan maximaal verduurzaamd worden. De besparing op de koeling wordt bereikt door een energie zuinige installatie en het uitfaseren van invriezen met stikstof.
Doelstelling
Doel van het project is om de productie van banketproducten verdergaand duurzaam uit te voeren bij zowel het bakken als het afkoelen en invriezen en zo de CO2 emissies terug te brengen.
Korte omschrijving
Op locatie Hoogeveen wordt een (hybride) ovenlijn te geïnstalleerd. Deze ovenlijn vervangt de bestaande productielijnen in andere locaties. De hybride ovenlijn zowel op gas als elektricitisch gestookt worden. Hierbij zal de oven sturen op maximale benutting van de transportcapaciteit en neemt het deel elektrisch verwarmen direct toe als de eigen pv-panelen stroom opwekken. Door netcongestie mag de locatie Hoogeveen op dit moment niet terugleveren. Wanneer de beschikbare elektrische vermogen voor de tunnel niet toereikend is, zal aardgas worden ingezet. Door te kiezen voor een nieuw tunnelontwerp neemt ook bij 100% productie op aardgas, het energiegebruik af. De koel- en invriesinstallaties zijn voorzien van diverse energiebesparende maatregelen en wordt een warmtepomp. De warmtepomp zal restwarmte opwaarderen naar de benodigde temperatuur voor proces- en schoonmaakwater. Op locatie Spakenburg zal een bestaande ovenlijn volgens hetzelfde principe worden omgebouwd naar een hybride oven en zal een warmtepomp worden geïnstalleerd.
Resultaat
Het beoogde resultaat is verdergaand verduurzaamde productielijn voor het produceren van taarten, koekjes en cakebodems. De nieuwe productielijn bestaat uit een (hybride) oven in, een koel- en vriesinstallatie en een warmtepomp. De besparing is 385.000 m3 aardgas. Het elektragebruik neemt met 162.000 kWh toe. Door slim te sturen op beschikbare elektriciteit uit de PV-panelen en op beschikbare ruimte in het elektriciteitsnet wordt het elektragebruik minimaal gehouden. Het vervangen van de cryogene koeling door een mechanische koeling geeft aanvullend een CO2-emissie vermindering. Jaarlijks zal 1.933 ton aan CO2-emissies vermeden t.o.v. de huidige situatie.
De Graaf Bakeries is een producent van vele en diverse bakkerij producten zoals appeltaarten, koeken, american cookies, cake bars & brownies, cheesecakes, kruimelcakes, cakes, brooddeegsnacks, bladerdeegsnacks, plant-based en vega snacks, seizoensnacks. De producten worden veelal op fabrikantwens gemaakt. De bedrijfsvoering is de ambitie neergezet om in 2030 volledig klimaatneutraal te produceren. Dit zonder externe compensatie, met optimale warmte terugwinning en gebruik van duurzame energiebronnen. De bak- en koel-processen zijn de grootste energiegebruikers. De Graaf Bakeries gebruikt ovenlijnen voor het bakken van cake, taarten en cookies. Deze zijn allemaal direct gasgestookt. De Graaf Bakeries wil in het kader van de energietransitie en duurzaamheid elektrificeren. Netcongestie op de productielocaties Hoogeveen en Spakenburg belemmeren deze transitie, door te kiezen voor hybride oplossing kan maximaal verduurzaamd worden. De besparing op de koeling wordt bereikt door een energie zuinige installatie en het uitfaseren van invriezen met stikstof.
Doelstelling
Doel van het project is om de productie van banketproducten verdergaand duurzaam uit te voeren bij zowel het bakken als het afkoelen en invriezen en zo de CO2 emissies terug te brengen.
Korte omschrijving
Op locatie Hoogeveen wordt een (hybride) ovenlijn te geïnstalleerd. Deze ovenlijn vervangt de bestaande productielijnen in andere locaties. De hybride ovenlijn zowel op gas als elektricitisch gestookt worden. Hierbij zal de oven sturen op maximale benutting van de transportcapaciteit en neemt het deel elektrisch verwarmen direct toe als de eigen pv-panelen stroom opwekken. Door netcongestie mag de locatie Hoogeveen op dit moment niet terugleveren. Wanneer de beschikbare elektrische vermogen voor de tunnel niet toereikend is, zal aardgas worden ingezet. Door te kiezen voor een nieuw tunnelontwerp neemt ook bij 100% productie op aardgas, het energiegebruik af. De koel- en invriesinstallaties zijn voorzien van diverse energiebesparende maatregelen en wordt een warmtepomp. De warmtepomp zal restwarmte opwaarderen naar de benodigde temperatuur voor proces- en schoonmaakwater. Op locatie Spakenburg zal een bestaande ovenlijn volgens hetzelfde principe worden omgebouwd naar een hybride oven en zal een warmtepomp worden geïnstalleerd.
Resultaat
Het beoogde resultaat is verdergaand verduurzaamde productielijn voor het produceren van taarten, koekjes en cakebodems. De nieuwe productielijn bestaat uit een (hybride) oven in, een koel- en vriesinstallatie en een warmtepomp. De besparing is 385.000 m3 aardgas. Het elektragebruik neemt met 162.000 kWh toe. Door slim te sturen op beschikbare elektriciteit uit de PV-panelen en op beschikbare ruimte in het elektriciteitsnet wordt het elektragebruik minimaal gehouden. Het vervangen van de cryogene koeling door een mechanische koeling geeft aanvullend een CO2-emissie vermindering. Jaarlijks zal 1.933 ton aan CO2-emissies vermeden t.o.v. de huidige situatie.