HYLLER

High Yield Low Loads Enlarged Rotor (HYLLER)

Publieke samenvatting / Public summary

Het HYLLER project bestudeert design, materiaal en het productieproces om de meest flexibele en kosten-efficiënte oplossing te vinden voor het variëren van de rotordiameter. Het concept is gebaseerd op een gewoon rotorblad met een ‘flexibele’ tiplengte en op bestaande bladontwerpen. De innovatie zit in de permanente assemblage van blad en tip, waardoor minimaal gewicht wordt toegevoegd. Het resultaat is een grotere rotor die de AEP verhoogt, voor een relatief kleine investering.

De tips dienen apart te worden gefabriceerd, met gebruik van specifieke technieken waaronder een one-shot technologie en waarbij schaalvoordelen behaald kunnen worden. Het streven is dat de assemblage op of vlakbij de bouwlocatie plaatsvindt.

Het HYLLER concept moet een universele oplossing worden, toepasbaar op verschillende windturbines en toepasbaar in ieder windpark. Het consortium verwacht dat de offshore windparken het meeste voordeel zullen behalen van deze bladlengte optimalisatie. Het overall doel van het project is om een kosten-efficiënt, flexibel bladlengte concept te ontwikkelen met het potentieel om de CoE met 8% te reduceren.