HGL2MVR Fase 2

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nobian heeft een routekaart om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. Op verzoek van het Ministerie van KGG wordt, in het kader van maatwerkafspraken, onderzocht om dit te vervroegen naar 2030. De grootste bron van de directe CO2 emissies bij Nobian is de stoomopwekking t.b.v. het zoutkristallisatie proces. Bij dit kristallisatie proces wordt pekel verhit tot het kookpunt en water verdampt waarbij een zoutbrij met zoutkristallen en waterdamp ontstaat. Eén (grote) van de huidige zoutfabrieken in Hengelo is gebaseerd op het multi-effect evaporatie principe (MEE): hierbij wordt pekel in het eerste effect verhit met verse stoom. De waterdamp die ontstaat na het aflaten van de oververhitte pekel wordt gebruikt in het volgende effect om nieuwe pekel naar het kookpunt te brengen bij een lagere druk en temperatuur. Deze cascade wordt driemaal herhaald zodat op deze manier in een multi-effect installatie de warmte uit de verse stoom vier keer wordt gebruikt. De benodigde verse stoom wordt nu grotendeels opgewekt met een warmtekrachtinstallatie, gestookt op aardgas, waarbij CO2 geëmitteerd wordt. De warmtekracht installatie van Nobian in Hengelo stoot ongeveer 250 kton CO2 p

Doelstelling
Het doel van het project is het opstellen van basic engineering ten behoeve van de realisatie van nieuwe zoutfabrieken in Hengelo op basis van warmtepomp technologie. Met deze technologie wordt de waterdamp, die ontstaat bij het aflaten van de overhitte pekel, op de juiste condities gebracht met een mechanische damp compressor (mechanical vapor recompression = MVR) om zo de warmte te kunnen hergebruiken in het verdamping proces. Deze MVR technologie is volwassen technologie voor zoutproductie. Nobian bedrijft reeds twee kleinere MVR fabrieken en een derde is in aanbouw. In deze milieustudie en pre-engineering wordt de installatie van twee grote MVR installaties onderzocht op de locatie Hengelo, beide twee keer zo groot als de huidige MVR fabriek. Deze nieuwe MVR installaties gaan de grootste MEE fabriek in Hengelo vervangen. Hiermee zou de warmtekracht installatie in Hengelo stilgezet kunnen worden, de resterende MEE fabriek blijft in operatie op stoom die geleverd wordt door de afvalverbrander Twence.

Korte omschrijving
Voor de installatie van 2 nieuwe MVR's ter vervanging van één bestaande MEE fabriek in Hengelo wordt een basic engineeringproject uitgevoerd. De belangrijkste onderdelen hiervan zijn: 1. het ontwerp van de MVR installaties, hierbij zal maximaal synergie met het Delfzijl MVR project behaald worden 2. de locatiekeuze gezien het beperkt beschikbare vrije oppervlakte in Hengelo 3. transport en samenvoegen van grote onderdelen van de MVR installaties dicht bij de Nobian site omdat dit equipment te groot is om in één geheel vervoerd te worden (land/water) 4. de benodigde aanpassingen aan de Nobian installaties om de MVR installaties te kunnen aansluiten en installeren. Het betreft onder andere de elektrische voedingen naar de MVRs. Dit engineeringproject volgt de standaard Nobian project aanpak: Front End Loading: FEL1 = initiatiefase, FEL2 = studie, FEL3 = voorproject met besluitvorming hiertussen. In elke fase worden technische keuze gemaakt en wordt hiermee het technisch ontwerp steeds nauwkeuriger en gedetailleerder. De initiatiefase (FEL1) is door Nobian op eigen kosten uitgevoerd.

Resultaat
Het hoofdresultaat van de milieustudie is een studierapport op basis waarvan kan worden beslist of de volgende projectfase FID kan worden gestart. Het voorproject (FEL3) wordt in Q1 2026 opgeleverd. Belangrijkste resultaten zijn het engineeringpakket, een HAZOP rapport en ontwerp en planning van de constructiefase (inclusief samenvoegen van de MVR installaties).