HéCOBA

HéCOBA

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Dsm-firmenich (hierna “DSM”), een koploper in duurzaamheid, zet zich in voor aanzienlijke CO2-reductie. De doelstellingen zijn helder: tegen 2030 streeft DSM naar een reductie van 59% in broeikasgasemissies ten opzichte van peildatum 1990, inclusief indirecte emissies in de volledige waardeketen. Op de lange termijn is het doel van DSM om tegen 2050 netto nul uitstoot te bereiken in de volledige waardeketen, met een minimale reductie van 90% in 2050. Als onderdeel van de ambities van DSM is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd bij de cultures fabriek in Leeuwarden (CSK Food Enrichment C.V.) naar CO2-reductie en energie-efficiëntie met de volgende scope: • Opwekking en gebruik van koude en warmte in zowel de Apollo- als Pallasfabriek. • Analyse van emissies en verliezen, inclusief restwarmte, NO? in verbrandingslucht, CO2-uitstoot en leidingverliezen, en het reduceren hiervan. • Onderzoek naar energy efficiency met betrekking tot het gebruik van elektriciteit en gas als energiebronnen. Het investeringsplan dat daaruit voortvloeit heet het HéCOBA-project dat zich richt op CO2-reductie door de verduurzaming van utilitaire installaties.

Doelstelling
Het HéCOBA-project, uitgevoerd door CSK Food Enrichment C.V., onderdeel van dsm-firmenich, streeft naar een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot door het verminderen van energieverbruik. Het project, gefinancierd door de geconsolideerde vennootschap Koninklijke DSM N.V., bestaat uit zes werkpakketten gericht op CO2-reductie. Deze pakketten omvatten geavanceerde technologieën zoals warmtepompen en warmteterugwinningssystemen, evenals optimalisatie van bestaande installaties. Deze inspanningen sluiten aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van DSM en dragen bij aan efficiëntere en milieuvriendelijkere productieprocessen bij CSK Food Enrichment C.V.

Korte omschrijving
CSK Food Enrichment C.V. heeft zes werkpakketten gedefinieerd om de totale energieconsumptie in Leeuwarden te verminderen als onderdeel van het HéCOBA-project. Deze pakketten richten zich op het optimaliseren van warmte- en koudeproductie voor processen en gebouwen. • HéFuelgas: Implementatie van een rookgascondensor voor efficiëntere warmteterugwinning. • HéApollo: Optimalisatie van de ijswaterinstallatie met toepassing van een warmtepomp voor het voorverwarmen van CIP-water. • HéElpress: Vervanging van de E-boiler bij de Elpress hoge druk schoonmaakinstallatie door een energiezuinige warmtepompboiler. • HéPallas: Vervanging van de CV-ketels en stoomketel van plant Pallas door warmtepompen, die ook de koelinstallaties vervangen. • HéSterile: Vervangen van het UHT-proces door steriele filters voor efficiëntere sterilisatie. • HéControl: Integratie van geavanceerde dataregistratie en -analyse voor betere procescontrole.

Resultaat
Het HéCOBA-project van CSK Food Enrichment C.V., onderdeel van dsm-firmenich's streven naar duurzaamheid, is gericht op het verduurzamen van utilitaire installaties bij de locaties Apollo en Pallas. Dit project draagt significant bij aan DSM's doelstellingen met een jaarlijkse CO2-reductie van 808,5 ton, wat neerkomt op een totale vermindering van 12.082 ton CO2 over een periode van 15 jaar. Door de realisatie van de werkpakketten wordt jaarlijks 529.381 Nm³ gas bespaard, ondanks een toename van 431.739 kWh in elektriciteitsverbruik, voornamelijk als gevolg van de inzet van warmtepompen.