Heat Recovery - Egron

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nestlé Nederland B.V. (verder Nestlé) is één van de dochterondernemingen van Nestlé SA en kent een productielocatie in Nunspeet. Vanuit deze locatie produceert en distribueert zij een breed scala aan producten voor de voedingsmiddelenindustrie. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers voor de Nestlé-groep, waarbij zij continue innoveert om haar inkoop-, productie- en distributieprocessen sterk te verduurzamen. De Nestlé-groep heeft hierbij als streven om uiterlijk in 2030 haar broeigasgasemmisies met 50% te verlagen.

Doelstelling
Nestlé gaat het nadrogings- en ontvochtingsproces waarbinnen de restwarmte gebruikt kan worden aanpassen. Tot slot wil Nestlé het mogelijk maken om tijdens de winterdagen een deel van de restwarmte richting een preheatingsunit te laten vloeien om in plaats van zeer koude lucht reeds verwarmde lucht als inputstroom te gebruiken om zo het productieproces verder te optimaliseren.

Korte omschrijving
Om het productieproces op de productielocatie te Nunspeet significant te verduurzamen is Nestlé in onderhavig project voornemens om haar nieuw te bouwen sproeidroogproces te elektrificeren. Waarbij tot op heden normaliter gasketels verantwoordelijk zijn voor het verwarmen van de benodigde lucht voor gebruik binnen sproeidroogtorens, wil Nestlé in onderhavig project investeren in een warmtepomp die door GEA Process Engineering B.V. (verder GEA) zal worden geleverd. Daarnaast is Nestlé voornemens om de restwarmte die tijdens dit proces gegenereerd wordt af te vangen en binnen andere processtappen nuttig aan te wenden.

Resultaat
Het project levert een gasbesparing op van 1.500.000m3 per jaar ten opzichte van de referentie-situatie (de investering in een conventionele hoge druk stoomketel). Dit project draagt daarmee bij aan de verduurzaming van de voedingsmiddelenindustrie in Nederland.