Circulaire visnetten

Healix: Circulair programma voor het terugwinnen van visnetten

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nederlandse en Noorse ketenpartijen zijn naarstig op zoek naar bedrijven die zwaar vervuilende Nylon visnetten op een circulaire, milieuvriendelijke manier kunnen verwerken. Producenten van Nylon zoals Fibrant en DSM zoeken naar manieren om de CO2 footprint drastisch te verlagen door gebruik te maken van grondstoffen die gewonnen worden uit afval. Het Maastrichtse Healix is bij uitstek in staat om aan deze marktvraag te voldoen. Healix heeft in 2021 met behulp van de RVO een fabriek in Maastricht neergezet die tot 10 kiloton hoogwaardig gerecycled HDPE en PP produceert, op basis van agrarische bindtouwen (VEKI) en de meer verontreinigde tulpennetten/netwraps (DEI+). Nu wil Healix ook, de vaak met koper verontreinigde, Nylon-visnetten voorbereiden voor chemische recycling door haar partners Fibrant en DSM.

Doelstelling
Met dit project wil Healix zijn bestaande recycle-/wasstraat aanpassen, zodat naast bindtouwen, tulpennetten en netwraps ook sterk verontreinigde (veelal koperzout-gecoate) Nylon-visnetten verwerkt kunnen worden. Healix bouwt de bestaande lijn zodanig uit dat deze wel (1) grote kluwen sterk verontreinigde (stenen, algen, viskarkassen, etc.) visnetten kan verwerken en dat (2) de giftige koperzout-gebaseerde anti-fouling-coating van de visnetten kan worden afgewassen. Met het uitgangsmateriaal produceert Healix een schone grondstof voor de industrie, waarbij tot op heden gebruik werd gemaakt van virgin Nylon. Met dit project doelt Healix dus (1) op het voorkomen van landfill van visnetten en (2) op het vermijden van zeer C02-emmiterende Nylonproductie.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit project leiden tot de installatie en ingebruikname van het eerste geautomatiseerde visnet-recycle-proces in de Benelux: (1) Een elektrische graafmachine met roterende grijparm lost de vrachtwagen. (2) De met sensoren uitgeruste guillotine hakt de grote kluwen in handteerbare panelen, waarna (3) de shredder de panelen vermaalt tot fijnere strengen. (4) Vervolgens wast de uitgebouwde wasstraat de strengen. In het geval van de giftig koperzout gecoate visnetten kan het materiaal warm gewassen worden met natronloog. Na het wassen worden de Nylon vezels (6) gedroogd in spindrogers en tot slot (7) geperst tot >98% zuivere Nylon balen welke als grondstof dienen voor Nylonproductie en daarmee het gebruik van virgin grondstof vervangt. Healix bewerkstelligt het visnet-recyleproces in 3 projectfases.

Resultaat
Met de productie van Healix gerecycled Nylon voorkomt het bedrijf de productie van virgin Nylon als ingangsmateriaal voor de industrie. Healix prognosticeert daarmee een directe emissiereductie van 128 ton CO2 over de komende 5 jaren. Hierbij komt de vermindering van het veel schadelijkere NOx, hetgeen bij virgin Nylonproductie in grote mate vrijkomt. Daarnaast voorkomt Healix de landfill van visnetten. Met de ontwikkeling van de nieuwe recycle-lijn wordt een nieuwe markt aangeboord met een met hulp van VEKI goed economisch perspectief. Ook wordt Healix businessmodel aanzienlijk robuuster doordat het bedrijf na afloop van het project strategisch verschillende soorten en hoeveelheden ingangsmateriaal (HDPE, PP, Nylon) kan kiezen voor de verwerking in de fabriek om zo conjuncturele variaties (energieprijs, grondstofprijs etc.) op te vangen.