Haalbaarheidsstudie voor de pilotproductie van brandnetelvezel voor biocomposiet

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Nettle TOC BV ontwikkelt een composiet op basis van brandnetelvezel in combinatie met polymeren zoals PLA. Met behulp van eerdere opgehaalde financiering heeft Nettle TOC het proces voor het verwerken van brandnetel tot de basis voor de composiet kunnen ontwikkelen op laboratoriumschaal en het eerste composietmateriaal kunnen testen met positieve resultaten tot gevolg. Gezuiverde brandnetelvezel leidt bij een combinatie met PLA tot een materiaal met uitstekende eigenschappen op het gebied van treksterkte en hittebestendigheid (tot 90 C) en bovendien is het materiaal biologisch afbreekbeer wat voordelen kan bieden in verschillende sectoren. De volgende stap in de ontwikkeling voor Nettle TOC is om te komen tot een pilotplant waar het basismateriaal voor het biocomposiet op (semi)industriƫle schaal kan worden aangetoond. Om te komen tot deze pilotplant dient eerst een uitvoerige haalbaarheidsstudie voor deze pilotplant te worden uitgevoerd waarbij zowel de technische, proceseconomische parameters moeten worden onderzocht alsmede de duurzaamheidsaspecten van het productieproces op pilotschaal.

Doelstelling
Het doel van dit project is om een haalbaarheidsstudie uit te voeren waarbij zowel de technische haalbaarheid, economische haalbaarheid als de duurzaamheidsaspecten worden onderzocht van een pilotplant gericht op het vervaardigen van brandnetelmateriaal als basis voor biocomposiet in combinatie met het produceren van een brandnetelgier als basis voor een biologisch gewasbeschermingsmiddel. De pilotplant waarvoor de haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd heeft een geschatte productiecapaciteit van 30 ton op jaarbasis. Dit project draagt bij aan de doelstellingen van TSE Industrie studies omdat het een haalbaarheidsonderzoek betreft ter voorbereiding op een pilotproject. De technologie die wordt onderzocht kan een CO2-besparing opleveren in de industrie voor produceren van vezelmateriaal voor composieten met sterke mechanische materiaaleigenschappen met daarnaast brandnetelgier als basis voor biologische gewasbescherming. Het project kan in de toekomst aansluiten bij andere subsidies binnen de Topsector Energie waarbij de aanvraag van een DEI+ als vervolg op het huidige project een van de mogelijke opties zou kunnen zijn.

Korte omschrijving
De activiteiten binnen dit project bestaan uit vijf werkpakketten die samen de haalbaarheidsstudie voorafgaand aan het pilotproject omvatten en dienen ter onderbouwing van een go / no-go beslissing voor dit project. Dit project bestaat uit de volgende activiteiten: 1. een technisch haalbaarheidsonderzoek, bestaande uit procesontwerp, specificaties voor de input en output van de pilotplant, het kwaliteitsmanagementsysteem, de specificaties van de technische equipment en het ontwikkelen van de volumeoutput van de fabriek. 2. Een economisch haalbaarheidsonderzoek, bestaande uit het bepalen van de CAPEX en OPEX, inventarisatie van het sourcen en afzetten van de volumes van de pilotplant, octrooi en patentonderzoek, onderzoek naar personeel en benodigde vaardigheden en het opstellen van de totale businesscase. 3. Een onderzoek naar de vergunningen en veiligheid. 4. Een onderzoek naar de duurzaamheidsaspecten bestaande uit het bepalen van het CO2 en fossiele grondstoffen gebruik van de pilotplant en de waardeketen en vergelijking met concurrerende alternatieven. 5. De evaluatie en rapportage met daaraan gekoppelde de go / no-go beslissing voor het vervolgproject.

Resultaat
Het eindresultaat van dit project betreft een rapport met alle aspecten rondom de economische haalbaarheid, technische haalbaarheid en duurzaamheidsaspecten van de pilotplant. Dit rapport dient als basis voor het beslismoment om door te gaan met het vervolg geven aan de ontwikkeling pilotplant. Om te komen tot het eindrapport zullen verschillende deelrapporten worden opgeleverd zoals de totale businesscase en het financiƫle plan voor de constructie van de pilotplant, het technische haalbaarheidsrapport, de duurzaamheidsanalyse en een rapportage over de benodigde vergunningen en certificaten. Wanneer de resultaten van de haalbaarheidsstudie positief blijken te zijn zal worden gekozen om door te gaan met de ontwikkeling van de pilotplant welke zullen leiden tot een nieuwe aanvraag bij RVO, bijvoorbeeld voor de DEI+ openstelling.