Haalbaarheidsstudie The Natural Bottle Pilot

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Er is een groot probleem in verband single-use plastic afval, met flesjes als een van de grootste boosdoeners. TWC wil samen met partners de fossiele materialen uit drinkflessen volledig vervangen door biologisch afbreekbaar materiaal. De belangrijkste productvereisten die we tijdens deze TSE-studie in het maakproces moeten borgen zijn: 100% thuis composteerbaar binnen 6 maanden, Fles is 24 maanden houdbaar (shelf life), waterkwaliteit is gegarandeerd en geschikt zijn voor conventionele vulmachine.

Doelstelling
Het doel van dit project is om in 12 maanden een haalbaarheidsstudie te doen voor de pilotproductie van The Natural Bottle, met als uitgangspunt om de home compostable flessen in voldoende grote volumes, in de gewenste snelheid te kunnen produceren. Deze studie moet de sterke en zwakke punten, kansen en risico's in kaart brengen inzake de gehele en inzicht geven in de energie-, en milieuprestaties (mate van circulariteit) en kosten. We gaan de onderzoeksresultaten gebruiken voor een vervolgtraject dat bestaat uit de ontwikkeling van een pilot-opstelling waarmee vervolgens getest kan worden op welke wijze de productie schaalbaar is naar commerciƫle plant.

Korte omschrijving
De werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van desk research, veldonderzoek en wat testwerkzaamheden. De technische en financiele haalbaarheid van de pilot- en latere demo-installatie worden onderzocht, als belangrijke go, no-go voor vervolginvesteringen.

Resultaat
De resultaten die met dit project worden opgeleverd zijn: - Definitieve ontwerp voor een pilot-productielijn van The Natural Bottle. - Gedetailleerd inzicht in de benodigde experimentele ontwikkeling van productietechnieken. - Inzicht in de milieu- en energieprestatie van de productie en het product. - Inzicht in de investeringskosten, financieringsmogelijkheden en terugverdientijden. Dit alles levert een rapport op waarin objectief en rationeel de sterke en zwakke punten van het project uiteen worden gezet en waarbij de kansen en risico's in kaart worden gebracht, om de voorzetting van het initiatief te ondersteunen.