SpecialWhite

Haalbaarheidsstudie naar SpecialWhite LED verlichting in pluimveestallen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het kippenoog is gevoeliger voor licht dan het mensenoog, waardoor lichtsterktes door kippen als hoger ervaren worden dan het voor mensen is. Lichtsterktemeters zijn afgestemd op het lichtspectrum zoals de mens dit ziet, waardoor lichtmetingen in pluimveestallen de lichtsterkte voor kippen onderschat.

Doelstelling
Doel van dit project is het onderzoeken van de haalbaarheid van een ultrahoogfrequente en energiebesparende 'SpecialWhite' LED lamp, waarmee het gedrag en de gezondheid van pluimveedieren kan worden beïnvloed door het aanpassen van het lichtspectrum.

Korte omschrijving
De activiteiten in dit R&D haalbaarheidsonderzoek die gaan plaatsvinden zijn: - Het onderzoeken van de haalbaarheid van de technische werkingsprincipes van de SpecialWhite LED lamp alsmede de invloed van variëteit in lichtspectra op het gedrag en de fysieke gesteldheid van levende organismen (pluimvee). - Het nader onderbouwen en kwantificeren van het business model door deskstudie, diepgaande interviews bij verschillende stakeholders in de waardeketens en de evaluatie van een prototype in een proefopstelling bij een pluimveehouder.

Resultaat
Gewenste uitkomsten van dit onderzoek zijn een gevalideerd business model en de bewezen technische haalbaarheid aan het SpecialWhite LED verlichtingssysteem aan de hand van testresultaten uit de proefopstelling.