BIOZEN

Haalbaarheidsstudie naar een pilot bioraffinaderij voor de cascadering van zeewier in Nederland

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Zeewier kan buitengewoon belangrijk worden in de strijd tegen klimaatverandering, aangezien de groei en benutting van zeewier een significant positief milieueffect teweeg kan brengen. Zo kan zeewier een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid van Nederland in de vorm van eiwitgrondstoffen, en aan de biobased economy doordat het een veelzijdige grondstof is voor toepassingen zoals fucoïdan, bioplastics, alginaat. Gedurende de groei slaat zeewier grote hoeveelheden CO2 op en produceert zuurstof onder water. Cascadering maakt optimale benutting van zeewier mogelijk, waardoor er maximale waarde uit een batch zeewierbiomassa kan worden gehaald en er minimaal productieafval ontstaat. Ondanks dat er al veel onderzoek is gedaan naar de bioraffinage van zeewier en de hiervoor benodigde apparatuur in principe off-the-shelf beschikbaar is, ziet het consortium dat er tot op heden nog geen volledige bioraffinaderij voor zeewier is gebouwd.

Doelstelling
Het doel van onderhavige TSE Energiestudie is om de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken van een pilotproject om een bioraffinaderij voor de cascadering van zeewier op te zetten.

Korte omschrijving
Ten behoeve van de beantwoording van de technische haalbaarheidsvragen zal gebruik gemaakt worden van uitgebreid deskresearch, literatuurstudies, gesprekken met interne en externe deskundigen en (potentiële) partners, datasheets en onderzoek aan de hand van designstudies en leveranciers van procesapparatuur. De economische haalbaarheid zal worden onderzocht door middel van interviews, desk/literatuurstudie en met behulp van de eerste resultaten uit het technische haalbaarheidsonderzoek.

Resultaat
Dit haalbaarheidsonderzoek moet leiden tot een goed onderbouwde Go/No-Go beslissing om te investeren in de doorontwikkeling en bouw van een pilotproject voor een bioraffinaderij voor de cascadering van verschillende zeewiersoorten.