FAIRMENT

Haalbaarheidsstudie naar de productie van bio-composieten uit vezelrijk organisch afval op pilot-sch

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De huidige maakindustrie is veelal ontwikkeld op basis van lineaire, op fossiele grondstof gebaseerde productieprocessen. Hierdoor komen producten aan het einde van hun levenscyclus terecht op de afvalstapel. Bouw- en sloopafval vormt al tegen de 30% van al het in de Europese Unie geproduceerde afval. Bij de verbranding van dit type afvalstroom komt netto veel CO2 vrij in de atmosfeer. De industrie staat, onder druk van de Europese doelstellingen, voor de uitdaging om te innoveren en minstens de helft van de processen circulair en/of op basis van biobased grondstoffen mogelijk te maken tegen het jaar 2030. Fairm richt zich op de ontwikkeling van bio-composiet bouwmaterialen op basis van lokale vezelrijke biomassa reststromen, die momenteel moeilijk te recyclen en cascaderen zijn.

Doelstelling
In deze studie zal Fairm de technische en economische haalbaarheid onderzoeken van het produceren van haar nieuwe ontwikkelde, innovatieve en duurzame bio-composiet op pilot-schaal.

Korte omschrijving
De technische haalbaarheidsvragen worden onderzocht door een combinatie van desk/literatuurstudie en labonderzoek. De economische haalbaarheid wordt onderzocht op basis van interviews, desk/literatuurstudie en berekeningen o.b.v. de technische analyse resultaten.

Resultaat
De beoogde resultaten van deze haalbaarheidsstudie omvatten: - Een technisch rapport met daarin de volgende aspecten: - Een gedetailleerd overzicht van de beschikbare biomassa (rest)stromen in Nederland. - Een doorgrondige analyse van de energiebalans van het beoogde productieproces op pilot-schaal. - Een End-of-Life analysis van het product. - Een milieu impact analyse van het beoogde productieproces. - Een hernieuwde business case o.b.v. het technisch rapport. Hieruit zal een goed gefundeerde Go/No-Go beslissing volgen m.b.t. de toekomstige investering in het pilotproject.