TSE DRE

Haalbaarheidsstudie luierrecycling

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In Nederland wordt jaarlijks 360.000 ton aan luier- en incontinentiemateriaal (vanaf hier: luiers) verbrand. Het verbranden van luiers levert een enorme uitstoot aan CO2, terwijl recycling van luiers deze uitstoot van CO2 tot wel 70% kan reduceren. Echter, het is een lastige stroom om te verwerken, hetgeen een verklaring is voor de lage verwerkingscapaciteit zowel wereldwijd, als in Nederland. Diaper Recycling Europe (DRE) start een haalbaarheidsstudie om het besluitvormingsproces over een pilotproject op basis van de Knowaste technologie te ondersteunen. Deze methode is in staat om luiers op een kwalitatieve manier te recyclen. Echter, onbekende factor is of de Knowaste technologie voldoet aan de aangescherpte eisen t.a.v. medicijnrestverwijdering en welke extra processtappen daarvoor eventueel benodigd zijn. Ook bestaan er nog onduidelijkheden over de financiële haalbaarheid van een luierverwerkingsinstallatie op basis van de Knowaste technologie.

Doelstelling
Het recyclen van luiers levert een grote reductie van de uitstoot van CO2 t.o.v. verbranding. Volgens de LCA van Knowaste is dit een reductie van 70%: ca. 625 kg per ton verwerkte luiers. Voor een recyclinginstallatie met een capaciteit van 40.000 ton betekent dat een besparing van ca. 25.000 ton CO2. Naast de CO2-reductie is de methode Knowaste in staat om de grondstoffen van luiermateriaal (vezels, SAP's, en plastics), separaat, op een kwalitatief niveau beschikbaar te maken voor hergebruik. Het doel van de haalbaarheidsstudie is om antwoord te geven op drie vragen: 1. voldoet de Knowaste technologie aan de wettelijke eisen t.a.v. medicijnrestenverwijdering, en zo nee: 2. met welke aanvullende processstappen (“Knowaste+”) kan er wel voldaan worden aan de wettelijke eisen? 3. hoe hoog zijn de investeringen en exploitatiekosten die voortvloeien uit de te ontwikkelen extra processtappen en is er een positieve businesscase te realiseren? Het uiteindelijke doel is om de totale luierrecyclingsmethode (Knowaste+) te valideren tijdens een pilotproject. Bij een positieve uitkomst van deze pilot, zal de resulterende technologie in de praktijk getoetst worden in een demonstratieproject

Korte omschrijving
Er zijn in totaal vier werkpakketten opgesteld om het beoogde doel van de haalbaarheidsstudie te realiseren: onderzoek compliance regelgeving, onderzoek technische haalbaarheid en onderzoek financiële haalbaarheid, ondersteund door projectmanagement. Voor het onderzoek naar compliance op het gebied van regelgeving schakelt DRE een extern bureau in dat, op basis van de voorgeschreven RIVM richtlijnen, de afbraak van medicijnresten gaat onderzoeken. Op basis van deze resultaten onderzoeken vervolgens twee ingenieursbureaus de extra processtappen om de fracties op succesvolle wijze te ontdoen (werkpakket “onderzoek technische haalbaarheid”). Uiteindelijk dient er inzichtelijk gemaakt worden in hoeverre een sluitende businesscase is te realiseren voor de Knowaste+ technologie in Nederland. Dat wordt onderzocht tijdens het werkpakket “financiële haalbaarheid”.

Resultaat
Het resultaat van de haalbaarheidsstudie is een antwoord op de vraag of het zinvol is om een pilotproject te starten. Dit wordt onderbouwd aan de hand van de onderstaande resultaten: - rapportage met conclusies t.a.v. compliance regelgeving medicijnrestenafbraak; - FEL1 studie met conceptueel ontwerp, inclusief eventueel extra processtappen die nodig zijn voor afbraak medicijnresten; - businesscase met slagingskansen voor de Knowaste+ technologie in Nederland. Het uiteindelijke doel is een recyclingmethode te ontwikkelen die: de grondstoffen van luiers kwalitatief hoogstaand beschikbaar maakt voor hergebruik, de uitstoot van CO2 substantieel reduceert, voldoet aan de veiligheidsnormen van het RIVM, een positieve business case oplevert en optimaal schaalbaar is. Deze nieuwe Knowaste+ methode zal eerst gevalideerd worden in een pilotproject en vervolgens (bij een positieve uitkomst) in de praktijk getoetst worden in een demonstratieproject.