Haalbaarheidsstudie Hydrogen to Maasvlakte van Uniper: H2Maasvlakte

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De aanleiding van het project is de groeiende vraag naar H2, liefst van hernieuwbare oorsprong, als alternatief voor fossiele H2. Dit alternatief is noodzakelijk om de inzet van aardgas in de industrie te kunnen verminderen en levert zo CO2-besparing op. In het Klimaatakkoord is afgesproken om gezamenlijk aan een H2 programma te werken. Inzetten op duurzame H2 in Nederland zorgt voor nieuwe banen, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en is essentieel voor de energietransitie. Samenwerking tussen overheden, marktpartijen, kennisinstellingen, netwerkbedrijven en maatschappelijke organisaties is nodig om de ontwikkeling van een H2 systeem vorm te geven. In het Nationaal H2 Programma is geconstateerd dat, hoewel H2 nu al wordt gedemonstreerd en in sommige gevallen geïmplementeerd wordt, op veel terreinen innovaties noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld (productie-) technologie, kosten en robuustheid te verbeteren. Eén en ander heeft geleid tot voorbereidende studies naar de mogelijkheden voor een 100 MW Electrolyser op de Maasvlakte en Uniper staat nu voor de keuze om de FEED-fase (Front-End-Engineering-Design) in te gaan.

Doelstelling
Uniper is van plan om op de Maasvlakte een grootschalige H2 elektrolyse faciliteit te bouwen en te exploiteren, die wordt aangedreven door hernieuwbare elektriciteit uit windenergie, waardoor groene H2 wordt geproduceerd. Het TSE-project richt zich op het uitvoeren van een technische FEED-studie en het doen van onderzoek naar de economische haalbaarheid van een elektrolyser met een vermogen van 100 MW die een offshore-windprofiel zal volgen (RED II -compliant), corresponderend met een productiecapaciteit van ongeveer 10.800 ton groene H2.

Korte omschrijving
- Technische FEED-studie: Algemene werkzaamheden: Projectmanagement FEED-studie, Kostenraming, Codes en Standaarden. Technische werkzaamheden: Projectontwikkeling, Procesontwerp, Engineering. - Financieel/economische studie: Opstellen van investerings- en exploitatiebegroting. Berekenen van de economische/financiële haalbaarheid van het investeringsproject, inclusief bepaling van het financieringstekort. - Projectmanagement

Resultaat
Het resultaat van deze studie bestaat uit diverse rapportages op basis waarvan een FID- beslissing kan worden genomen over de uitvoering van de volgende fase (EPC): realisatie van de 100 MW groene H2-plant.