HEPTEP

Haalbaarheidsstudie Energiebesparend Productieproces Teelt van Exotische Paddenstoelen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De laatste jaren is de consumptie van exotische paddenstoelen in Europa flink toegenomen. Deze trend zet zich naar alle waarschijnlijkheid de komende decennia door. Door de toenemende aandacht voor voeding en gezondheid, minder vlees eten waarbij paddenstoelen gezien worden als mogelijk alternatief, zal de consumptie van exotische paddenstoelen aanzienlijk stijgen. Door bovengenoemde ontwikkelingen is in Europa en Amerika steeds meer behoefte aan eigen grootschaligere productie van exotische paddenstoelen. Binnen de Europese context is een brede discussie ontstaan over welk systeem voor de productie van exotische paddenstoelen hiervoor het meest geschikt is. De discussie binnen de Europese paddenstoelen kwekers heeft echter nog niet geleid tot een doorbraak naar nieuwe technologie, die de beoogde efficiëntie kan bereiken.

Doelstelling
Koopmans en Tommy werken in dit project samen om te onderzoeken of het technisch en economisch mogelijk/haalbaar is om een efficiënt proces te ontwikkelen voor de teelt van exotische paddenstoelen, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van conventionele teelt en klimaatbeheersing methodieken. Waardoor een veel efficiënter maar ook energiezuiniger teelt proces moet ontstaan.

Korte omschrijving
De samenwerkingspartners Koopmans & Tommy zullen in dit project zowel de technische als de economische haalbaarheid van het innovatieve, energiebewuste exotische paddenstoelen teelt onderzoeken. De taakverdeling hierbij is als volgt: - Koopmans is penvoerder, projectleider en verantwoordelijk voor het technisch (lab)onderzoek naar de effecten van innovatieve klimaatbeheersing op de groei van de paddenstoelen, de daarbij behorende sub-processen en knelpunten en de mogelijke inzet/ontwikkeling van substraatsamenstellingen; marktonderzoek naar de economische haalbaarheid en validatie van een business model; en communicatie met RVO. - Tommy zal zich voornamelijk richten op het technisch onderzoek naar en het opstellen van een basic design (en mogelijk rudimentaire prototyping) van de voorziene klimaatbeheersing unit voor de efficiëntere groei van paddenstoelen.

Resultaat
Beoogde resultaten van dit TSE Energieonderzoek zijn: - Meer inzicht in de technische en economische haalbaarheid van het beoogde proces. - Realiseren van een basic design van de unit en mogelijke prototyping van onderdelen ervan. - Een basis voor een Go/No go beslissing voor de ontwikkeling van het totaalconcept.