CIRCUPAK

Haalbaarheidsstudie circulaire verpakkingsmaterialen voor vis- en bloemverpakkingen

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De grote hoeveelheid verpakkingsmaterialen in de schaal- en schelpdiersector leveren een hoge milieudruk op en zorgen voor een grote CO2 footprint. Verpakkingsmaterialen worden geproduceerd in een lineaire keten waarbij virgin materialen (nieuw kunststof en hout) worden gebruikt en na gebruik alleen nog een zeer laagwaardige toepassing overblijft of zelfs verbranding. Een groot deel van de gebruikte (virgin) kunststoffen bestaan uit polypropyleen (PP). Ervaring uit andere branches leert dat de CO2 footprint tot 70% kan worden gereduceerd wanneer deze lineaire ketens op basis van virgin materialen circulair gemaakt worden door recycling van PP materialen. Van Es Verpakking B.V. en CPD B.V. zien de potentie voor een succesvolle businesscase en willen graag de haalbaarheid onderzoeken voor innovatieve, circulaire productieprocessen van verpakkingsmaterialen op basis van PP granulaat voor visverpakkingen. Deze circulaire verpakkingen hebben naast voor de schaal- en schelpdiersector een grote potentie voor andere verpakkingsmaterialen voor gekoelde producten, bijvoorbeeld als alternatief voor kartonnen bloemverpakkingen die nu o.a. worden gebruikt bij de import van rozen.

Doelstelling
In deze haalbaarheidsstudie willen Van Es Verpakking B.V. en CPD B.V. de haalbaarheid onderzoeken voor innovatieve, circulaire productieprocessen voor PP verpakkingsmaterialen als alternatief voor visverpakkingen. De haalbaarheidsstudie heeft de volgende doelstellingen: - Aantonen technische, economische en maatschappelijke haalbaarheid en de technische kansen en risico's van een circulair productieproces voor PP verpakkingsmaterialen als alternatief voor visverpakkingen in een businesscase. - Onderzoek technische principes productieproces circulaire PP visverpakkingen: Aan de hand van kleinschalige principe testen. - Bepaling van het innovatietraject dat nodig is om te komen tot een succesvolle marktintroductie. - Onderzoeken potentie circulaire PP verpakkingen voor andere verpakkingsmaterialen voor gekoelde producten zoals bloemverpakkingen voor de import van rozen. De beoogde nieuwe materialen hebben 70% minder CO2 uitstoot dan de huidige verpakkingen, hiermee draagt het project bij aan de gestelde klimaatdoelen.

Korte omschrijving
1 Verkenning: D.m.v. een desk research van de technische, economische en maatschappelijke haalbaarheid van een circulair productieproces voor PP visverpakkingen in een businesscase. Daarnaast zullen gesprekken met ketenpartijen worden gevoerd. 2 Onderzoek technische principes: Aan de hand van kleinschalige principe testen voor het productieproces van de PP visverpakkingen. De testen zullen bestaan uit testen op labschaal en uit kortdurige testruns in de praktijksituatie door de machines het materiaal per testrun als één batch gedurende een dag te laten verwerken. 3 Uitwerken businesscase: In deze fase wordt een businesscase uitgewerkt voor een circulair productieproces voor PP visverpakkingen op basis van de verkenning en uitgevoerde testen, bestaande uit een inzicht in: - Technische kansen en risico's - Technische, economische (marktpotentie), organisatorische en maatschappelijke haalbaarheid - Het innovatietraject dat nodig is om te komen tot een succesvolle marktintroductie - Onderzoeken potentie circulaire PP verpakkingen als alternatief voor andere verpakkingsmaterialen voor gekoelde producten zoals exportdozen voor vis en bloemverpakkingen voor de import van rozen.

Resultaat
Het resultaat van deze haalbaarheidsstudie is een uitgewerkte businesscase voor een circulaire productieketen van PP visverpakkingen, bestaande uit de volgende punten: technische kansen en risico's, technische, economische (marktpotentie) en maatschappelijke haalbaarheid en het innovatietraject dat nodig is om te komen tot een succesvolle marktintroductie. Daarbij wordt de potentie van circulaire PP verpakkingen als alternatief voor andere verpakkingsmaterialen voor gekoelde producten onderzocht. Verwachte resultaat van de businesscase is vervanging van de totale, huidige lineaire keten van EPS en houten visverpakkingen. Hierdoor heeft deze businesscase een grote marktpotentie. Bovendien leidt de businesscase voor EPS verpakkingen tot een potentiële reductie van 2.796,2 ton CO2/jaar. Met de businesscase wordt potentieel 280 ton CO2-uitstoot per jaar voorkomen door het verbranden van eenmalig gebruikte houten visverpakkingen. Daarnaast heeft de businesscase een grote potentie voor circulaire PP verpakkingen als alternatief voor andere verpakkingsmaterialen voor gekoelde producten zoals exportdozen voor vis en bloemverpakkingen voor de import van rozen.