CO2 Warmtepomp industrie

Haalbaarheidsonderzoek warmtepomptechniek mét natuurlijk CO2 in de Industrie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Haasnoot Staal is specialist in Nederlandse bruggenbouw voor voetgangers en fietsen en heeft sinds de verhuizing naar de huidige locatie (2003) de meest duurzame productietechnologie als doel. De tijd ver vooruit, zijn bij de start een gasloze warmtepomp geplaatst, later aangevuld met thermische opslag middels PCM en ultra hoog rendement zonnepanelen. Hiermee in die tijd toonaangevend en leidend in duurzame energie. Echter de huidige Caloris warmtepomp zal binnen enkele jaren vervangen moeten worden. Het beleid is om geen schadelijke F gassen te kiezen en de toekomstige warmtepomp een centrale, industriële rol toe te kennen met een natuurlijk koudemiddel. Ook dient de warmtepomp een ultieme uitwisseling te leveren tussen de gebruikers op de locatie van koude, warm water en heet water. Het is gewenst om de installaties te integreren in de aanwezige thermische opslag en elektrische opwekking.

Doelstelling
Via deze haalbaarheidsstudie wil Haasnoot haar leidend beleid met vooruitstrevende, innovatieve technieken voortzetten met een TripleAqua CO2 warmtepomp, als voorbeeld voor de metaalindustrie en verwante processen, waar koude, warmte en heet water deel zijn van de industriële behoefte. Het haalbaarheidsproject naar een unieke warmtepomptechniek mét natuurlijk CO2, geen F-gas, voor middelgrote capaciteiten in een industriële toepassing en schaalgrootte welke warmte/koude uitwisselt, koelt, verwarmt en tegelijkertijd heet water opwekt, moet een CO2 neutrale, zelfs mogelijk CO2 positieve footprint realiseren.

Korte omschrijving
Aanvragers onderzoeken de technische, praktische, economische en juridische haalbaarheid voor het ontwikkeling van: 1. een op basis van CO2 gebaseerde Warmtepomp met een vermogen van 50-550 kW, 2. de technische uitwerking van een demonstratieproject binnen Haasnoot Staal en 3. de haalbaarheid van een volwaardig productielijn. Om methodisch tot een kwalitatief resultaat te komen, is het project opgedeeld in werkpakketten: - Werkpakket 1: Deskresearch/onderzoek technieken - Werkpakket 2: Opstellen procesparameters - Werkpakket 3: Bedrijfseconomisch onderzoek - Werkpakket 4: Juridisch onderzoek - Werkpakket 5: Ontwikkelen en testen eerste Proof of Concept - Werkpakket 6: Financiële prognose pilotproject - Werkpakket 7: Evaluatie en go/no go beslissing

Resultaat
De studie moet resulteren in inzicht in de haalbaarheid van een op CO2 gebaseerde warmtepomp met een beoogd vermogen van 50-550 kW op technische, praktische, economische en juridische haalbaarheid. Dit zal resulteren in een Go/ No-go beslissing omwille van een pilotproject en de ontwikkeling naar een volwaardige productielijn. Tevens levert de organisatie een rapport op m.b.t. de haalbaarheid in het praktische gebruik en een mogelijk protocol wat voor inzet/ toepassing/ gebruik noodzakelijk is. Aanvragers willen bij een Go-beslissing in het vervolgproject de daadwerkelijke toepassing uitvoeren in een demonstratieproject binnen Haasnoot Staal B.V. waarna o.b.v. resultaten en uitkomsten een volwaardige productielijn gerealiseerd zal worden bij Sinop CB inc.