AIM-K

Haalbaarheidsonderzoek naar een AI Commodity Module voor (Natte) Kunstwerken

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Publieke asset managers van lokale (natte) kunstwerken als gemalen, sluizen en bruggen beschikken nog niet of nauwelijks over de juiste tools om snel en eenvoudig aan de slag te gaan met data-analyse voor waardecreatie. Doordat gemeentelijke en provinciale gemalen, sluizen en bruggen vaak nog voor het digitale tijdperk zijn aangelegd, is vaak alleen data op hoofdmeterniveau van elektriciteit en gas beschikbaar. Hierdoor is een relatief hoge investering in onderbemetering en objectdata-ontsluiting nodig, waardoor asset management binnen deze kunstwerken door lagere overheden nog nauwelijks wordt geautomatiseerd. Zonder gebruik van asset management tools kan een onnodige hoeveelheid storingen optreden en gaat nog een groot potentieel aan efficiencyverbetering en energiebesparing verloren afgezien van vaak enorme maatschappelijke kosten door toedoen van (ongeplande) niet-beschikbaarheid van (natte) kunstwerken.

Doelstelling
De doelstelling van het uiteindelijke te ontwikkelen systeem (na een vervolgproject) is om veilige en betrouwbare software te ontwikkelen, waarmee assets in publieke infrastructuren kunnen worden onderhouden, bewaakt en gemanaged, om meer continuïteit te waarborgen (vroegtijdige detectie van abnormaal gebruik om storingen te voorkomen) en energiezuiniger te kunnen opereren, in de vorm van een laagdrempelige commodity service voor lagere overheden op basis van reeds beschikbare energieverbruiksdata afkomstig van de hoofdmeters aan onder meer gemalen, sluizen en bruggen.

Korte omschrijving
Het project richt zich op de uitvoering van een haalbaarheidsstudie waarin de technische en economische haalbaarheid van de beoogde innovatie wordt onderzocht. De taakverdeling hierbij is als volgt: - enerGQ is penvoerder, projectleider en verantwoordelijk voor het technisch onderzoek naar -en prototyping van- de algoritmiek en overige benodigde software, marktonderzoek (economische haalbaarheid) en communicatie met RVO. - Proficium zal zich met name richten op de verdere verkenning van de marktbehoeften en het technisch onderzoek naar het koppelen naar de energiedata interfacing en de portal software voor eindgebruikers. Tevens zal Proficium meewerken aan het onderzoeken van de economische haalbaarheid van het te ontwikkelen eindproduct.

Resultaat
Beoogde resultaten van dit TSE Energieonderzoek zijn: - Meer inzicht verkrijgen van de marktbehoefte in relatie tot de te ontwikkelen AEI tooling (Artificial Energy Intelligence) voor voornamelijk (natte) kunstwerken binnen de infrasector. - Meer inzicht in de technische en economische haalbaarheid van de beoogde AEI tooling voor de gebouwde omgeving, en voornamelijk (natte) kunstwerken. - Het realiseren van een eerste prototype van deze schaalbare en modulaire AEI tooling ter onderbouwing van de technische haalbaarheid en ter evaluatie van de economische haalbaarheid. - Een basis voor een Go/No-go beslissing voor de investering in verdere R&D en uiteindelijke commercialisatie.