Waterstof Middelburg

Haalbaarheid waterstof in de gebouwde omgeving van Middelburg

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
In de provincie Zeeland wordt in het kader van CO2-reductieplannen overwogen een warmtenet aan te leggen en daarnaast waterstof te produceren uit duurzame energie. Deze situatie heeft de vraag opgeroepen in hoeverre de ontwikkeling van een waterstofwijkcentrale, gevoed door waterstof uit duurzame energie en bestemd voor back-up van het warmtenet, een uitkomst kan bieden. De technisch-economische haalbaarheid van deze oplossing is nog onbekend en randvoorwaardelijk voor deze oplossing. Het consortium van DNWG Infra en Zeeuwind wil daarom deze haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de waterstofwijkcentrale in de gemeente Middelburg.

Doelstelling
Het doel van dit project is inzicht te verschaffen in de technisch-economische haalbaarheid van een waterstofwijkcentrale in de gemeente Middelburg, met groene waterstof uit Zeeland. Daarbij wordt gekeken: - In hoeverre de conversie van zonnestroom naar waterstof in de regio technisch en economisch haalbaar is; - In hoeverre een met restwarmte en waterstof gevoed warmtenet in Dauwendaele technisch, economisch en maatschappelijk realiseerbaar is; - In hoeverre de keten als geheel, inclusief transport en opslag van waterstof, technisch realiseerbaar en economisch haalbaar is; - In hoeverre de waterstofwijkcentrale ook als hoofdoplossing zou kunnen fungeren voor het geplande warmtenet. Uitkomsten van dit project worden direct gebruikt als input voor eventuele ontwikkelingsprojecten in de regio.

Korte omschrijving
Dit project bestaat uit 7 werkpakketten: Werkpakket 1: Uitwerking conceptuele waterstof ketenmodellen Werkpakket 2: Technische haalbaarheid warmtenet in Dauwendaele Werkpakket 3: Kwantificering ketenconsequenties waterstof ketenmodellen Werkpakket 4: Economische haalbaarheid waterstofketen – wijkcentrale als back-up Werkpakket 5: Economische haalbaarheid waterstofketen – wijkcentrale als hoofdvoorziening Werkpakket 6: Randvoorwaarden en risico's Werkpakket 7: Conclusies en rapportage

Resultaat
Deze haalbaarheidsstudie levert inzicht in de technische haalbaarheid van een waterstofwijkcentrale in de gemeente Middelburg. De resultaten zijn bedoeld voor DNWG Infra en Zeeuwind, alsmede voor beleidsmakers in de regio, als aanzet voor een eventueel ontwikkelingsproject. De resultaten kunnen daarmee aanleiding bieden voor een concreet vervolgproject, mits de resultaten van onderhavige studie een positieve uitkomst bieden.