WOIP

Haalbaarheid van onderzoek naar operationele planning van Offshore Wind installatie projecten

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Binnen offshore wind installatie projecten volgen project ontwikkelaars, aannemers, haven autoriteiten, bouwwerven etc. vaak hun eigen planningen en leggen elkaar vast op harde contract data. Door een verscheidenheid aan factoren worden deze data meestal niet exact gevolgd. Dit brengt onnodig kosten met zich mee, omdat de onderlinge planningen niet (meer) op elkaar aansluiten. Veel kostbare tijd gaat hier verloren die direct effect hebben op de opleverdatum en ontwikkelkosten van een offshore wind project. De afstemming van operationele planningen van alle betrokken partijen in de logistieke supply chain zouden mogelijk veel kostenbesparingen kunnen opleveren. Het gebied van Operations Research biedt mogelijk kansen voor onderzoek naar deze problematiek.

Doelstelling
De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek zijn bedoeld voor Systems Navigator om een beeld te krijgen van de haalbaarheid van het voorgenomen onderzoek. Daarbij moet duidelijk worden of en welke partners zouden willen en kunnen samenwerken in dit onderzoek. Ook de toepassing van de juiste techniek voor het probleem zal worden bepaald. Daarnaast zal een beeld ontstaan van de potentiele markt.

Korte omschrijving
Op het gebied van operations research worden jaarlijks vele papers gepubliceerd die de status op het gebied van methodes en technieken weergeven. Door middel van Desk research kan een helder beeld worden gevormd van de mogelijkheden op dit gebied. Door octrooionderzoek kan worden bepaald of bepaalde methodes en technieken zijn gepatenteerd. Door experts op het gebied van Operations Research te raadplegen binnen kennisinstellingen kunnen methodes worden vergeleken en de beste methodes worden geselecteerd. In de offshore wind markt zullen partijen benaderd worden om te inventariseren of men geïnteresseerd is als partner in het onderzoek deel te nemen. Dezelfde partijen zullen ook gevraagd worden in hoeverre het onderzoek voor hen meerwaarde zou kunnen leveren.