HMFS

Haalbaarheid Mobile Flexibility Service

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Door de toegenomen opwek uit variabele hernieuwbare bronnen is het van belang om deze fluctuaties op te vangen om de leveringszekerheid van het energiesysteem te waarborgen. Door de snelle prijsdaling van lithium-ion batterijen kan dit aan de hand hiervan gerealiseerd worden. Deze technologie wordt hiervoor reeds ingezet, en draagt bij aan het gebruik van duurzame energie in de gebouwde omgeving en mobiliteit. Echter zijn er nog vele terreinen waar deze technologie ingepast kan worden, onder voorbehoud van de juiste aanpassingen. Naast de inzet voor frequentiebalancering en korte energieopslag zijn er nog vele onontgonnen terreinen waarvoor batterijen geschikt gemaakt kunnen worden. Zo kunnen batterijen voorzien worden van beperkte decentrale opwek of het faciliteren van gelijk- of wisselstroom. Daarnaast is onbekend in hoeverre de fysieke en digitale veiligheid van de batterijen gegarandeerd kan worden onder (internationaal) verschillende situaties.

Doelstelling
Greener Power Solutions en Spectral starten een consortium om te onderzoeken in hoeverre de toepasbaarheid van li-ion batterijen uitgebreid kan worden om zo meer flexibiliteit in het energiesysteem aan te kunnen bieden. Dit heeft betrekking op het bestuderen van de mogelijkheden om decentrale duurzame bronnen op te wekken, de mogelijkheden om bestaande batterijen aan te passen voor verschillende doeleinden, en op welke wijze deze bronnen, aanpassingen en doeleinden naast of langs elkaar heen kunnen bestaan binnen één batterijsysteem welke mobiel wordt ingezet. Dit project draagt bij aan Programmalijn 4.5: Energieregelsystem en –diensten, (C) verhogen flexibiliteit in het energiesysteem. Hierbij richt het consortium zich op het ontwikkelen van nieuwe markt- en business modellen; batterijmanagement, laad- en ontlaadprotocollen; reactietijden; stimuleren van het gebruik van energie die binnen de eigen gemeenschap is opgewekt.

Korte omschrijving
Het consortium richt zich op het onderzoeken van de haalbaarheid van een uitbreiding van de flexibiliteitsopties voor li-ion batterijen om zo het aanbod van flexibiliteitsoplossingen te vergroten en beter schaalbaar te maken. Hiervoor worden, samen met essentiële uitbestedingsrelaties, deskstudies en marktonderzoek verricht. In deze activiteiten staan het projectmanagement, de technische, commerciële, financiële en juridische haalbaarheid centraal. Ten behoeve van het bereiken van een go/no-go voor een vervolg onderzoeks- en ontwikkelingstraject worden desk-studies, modelleringen en marktinventarisaties gerealiseerd. Dit geeft inzicht in de technische, commerciële en juridische mogelijkheden en belemmeringen waarmee in een vervolgtraject rekening gehouden dient te worden. De consortiumpartners zijn verantwoordelijk voor het bestuderen van de technische haalbaarheid en maken daarbij gebruik van de essentiële uitbestedingsrelaties om de grenzen en wensen in de markt af te tasten.

Resultaat
Het project levert een gedegen onderbouwing van een go/no-go moment op voor een eventueel onderzoeks- en ontwikkeltraject. Hierin is dan duidelijk of, en zo ja wat, er nodig is om in de markt li-ion batterijen zo breed mogelijk in te zetten voor verschillende doeleinden. Het consortium heeft na het voltooien van dit project een business-case ontwikkeld waarin gespecificeerd staat wat de uitbreidingsmogelijkheden van een batterij zijn, welke ontwikkelingen in de markt voor flexibiliteit voorzien zijn en in hoeverre de eventuele verbrede inzetbaarheid van li-ion batterijen ook internationaal aangewend kan worden. Hierbij heeft het consortium voor ogen om zo concreet mogelijk te zijn over de magnitude van de markten, de mogelijkheden en kosten voor aanpassingen van de batterijen en grensoverschrijdend inzicht in juridische kaders.