H2 Hollandia

H2 Hollandia

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Groene waterstof is een van de pilaren van de energietransitie. Als energiedrager is ze geschikt voor grootschalige opslag van hernieuwbare elektriciteit en kan ze ingezet worden in energie-intensieve processen. Op termijn kan groene waterstof een vervanger zijn voor het gebruik van fossiele brandstoffen. De uitdaging ligt in de productie van groene waterstof volgens de Europese definitie. De productiecapaciteit is anno 2022 nog redelijk beperkt, doordat elektrolysetechnieken nog relatief duur zijn in vergelijking met fossiele alternatieven, zoals SMR, en elektrolysers nog niet op grote schaal beschikbaar zijn. Echter, de Nederlandse overheid heeft de ambitie geuit om het opgestelde vermogen de komende jaren sterk te laten groeien: naar 3 tot 4 GW in 2030. Het lastige van groene waterstofproductie zit in het feit dat elektrolysers ontworpen zijn om continue waterstof te produceren, terwijl hernieuwbare elektriciteit in een grillig, intermitterend aanbod van stroom resulteert. De meest voorkomende elektrolysetechnologie, alkaline-elektrolyse, is niet geschikt voor het snelle op- en afschakelen van de hernieuwbare bronnen.

Doelstelling
In het project laat H2 Hollandia zien dat het mogelijk is om een 5 MW PEM elektrolyser te bouwen met een jaarlijkse productie van 300 ton waterstof. Hiervan is 6% een direct gevolg van het voorkomen van curtailment. De groene waterstof wordt via tubetrailers geleverd aan afnemer HCT. De locatie van dit project is bij zonnepark Hollandia in Nieuw-Buinen, momenteel het grootste operationele zonnepark van Nederland. Solarfields en Avitec hebben als eigenaar van dit park de ambitie om met een deel van de groene stroom groene waterstof te produceren. Deze demonstratie moet aantonen: 1. Impact van uit/aanzetten op levensduur en degradatie van de PEM elektrolyser stacks. 2. Productie van waterstof uit overtollige zonne-energie (reductie van curtailment op het zonnepark) is technisch mogelijk en kostenefficiƫnt. 3. Het is financieel haalbaar om een gedegen businesscase op te zetten voor de productie van groene waterstof via een directe lijn in Nederland. 4. Het is mogelijk om het restproduct zuurstof op een efficiƫnte en commercieel aantrekkelijke manier uit te koppelen.

Korte omschrijving
Het demonstratieproject is onderverdeeld in vijf werkpakketten: WP1: Technisch projectbeheer; WP2: Contractvorming en ontwerpdetaillering; WP3: Civiele werken; WP4: Bouw waterstofproductiefaciliteiten; WP5: Testen en commissioning. Solarfields (projectontwikkelaar zonneparken), B.T. Beheer VI en Rietho Holding (tevens aandeelhouders van ingenieursbureau Avitec) zijn gedurende de ontwikkelfase van H2 Hollandia een samenwerking aangegaan in de joint venture H2 Hollandia B.V. De volledige keten, van productie hernieuwbare elektriciteit, tot productie groene waterstof, tot afname groene waterstof en zuurstof, is binnen dit project betrokken.

Resultaat
Het concrete resultaat van dit project is de realisatie een 5 MW PEM elektrolyser die via een directe lijn is aangesloten op een zonnepark en groene waterstof produceert conform de definitie van groene waterstof door de Europese Commisie. Het project zal een use case vormen voor de potentie van PEMelektrolyse als significante bijdrage aan de ambitie van het Nationaal Waterstofprogramma. Als koploper in de markt, zal dit project als voorbeeld dienen voor andere projecten waarin groene waterstof geproduceerd wordt via PEM-elektrolyse via directe lijn. H2 Hollandia zal als blauwdruk dienen voor realisatie van waterstofproductiefaciliteiten bij nieuwe zonneparken en het plaatsen van elektrolysers bij bestaande zonneparken. Jaarlijks zal het project 300 ton groene waterstof produceren en 3.500 vollasturen kunnen draaien door de hoge verhouding tussen vermogen zonnepark (110 MWp) en elektrolyser (5 MW). Van de geproduceerde waterstof is 18 ton direct toe te schrijven aan het voorkomen van curtailment. Met dit project wordt jaarlijks 2,7 kton CO2-uitstoot vermeden t.o.v. SMR.