GSI

Groutscheidingsinstallatie

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het gebruik van schroefpalen als funderingstechniek vervangt het conventionele heien. Schroefpalen zijn geluidsarm en kunnen in veel complexe omstandigheden gebruikt worden. Bij het aanbrengen van deze palen komt grout omhoog; een mengsel van cement, water en toeslagmaterialen zoals zand. Het omhooggekomen, en vervolgens uitgeharde, grout is een afvalproduct en wordt afgevoerd met vrachtwagens vanuit, bijvoorbeeld, de stadskern naar een brekerinstallatie. Nadat het grout is verpulverd in de breker is het in de bouw niet meer bruikbaar. Het transport van het grout en het opereren van de brekerinstallatie kost veel energie, tijd, en geld. Bouwbedrijven zien de kosten voor het verwerken van grout stijgen, vanwege vervuiling van de brekerinstallaties en de hoge pH-waardes in het restproduct. Bouwbedrijven zijn daarom opzoek naar een duurzaam, kosteneffectief alternatief voor het verwerken van grout. Bovendien zien bouwbedrijven kansen bij het hergebruik van grout. Grout bevat dezelfde componenten als cement; het is dus zonde dat het uitgeharde grout simpelweg wordt afgevoerd. Het verwerken van grout naar cement zou een enorme energiebesparing teweegbrengen.

Doelstelling
De aanvrager gaat een pilot uitvoeren met een installatie waarbij er op de bouwplaats grout gescheiden gaat worden in cement, water, en zand. Alle drie de componenten kunnen gelijk op het werk opnieuw gebruikt worden: het cement om funderingspalen mee te maken, het zand als opvulmiddel, en het water als aanmaakwater voor beton. Dit heeft de volgende voordelen: - Minder transport: Er hoeven geen vrachtwagens ingezet te worden voor de afvoer van grout. - Geen afval: De breker verwerkt het grout tot een zeer beperkt bruikbare afvalstof. Er gaat hier veel waarde verloren. De groutscheidingsinstallatie (GSI) scheidt het grout in drie hoogwaardige, direct bruikbare producten. - Gerecycled cement: Er hoeft minder vers cement aangevoerd en aangemaakt te worden. Het cement wat gescheiden wordt van het grout kan hergebruikt worden op de bouwplaats. Door het lokaal produceren van cement wordt energieverbruik en CO2-uitstoot sterk verminderd. - Futureproof: De installatie is elektrisch. Naar mate de energiemix groener wordt, wordt de GSI steeds duurzamer. Bovendien maakt dit de installatie geluidsarm, waardoor deze beter in te zetten is in bebouwde gebieden.

Korte omschrijving
Bonneveld is de penvoerder van het project. Twee essentiƫle uitbestedingsrelaties nemen deel aan het project: Lanphen en B&D. Deze twee partijen zijn met name verantwoordelijk voor de bouw van de GSI. Het project verloopt als volgt. Allereerst moet het technisch ontwerp definitief gemaakt worden. Daarna begint de bouw van de GSI. De installatie zal opgezet worden bij Voorbij. Hier wordt de GSI gevoed met grout en worden de gescheiden fracties geanalyseerd op zuiverheid en samenstelling. Afhankelijk van het resultaat wordt de GSI verder afgesteld. Het gescheiden cement wordt ook gebruikt om schroefpalen te maken; deze worden getest om te valideren of deze gebruikt mogen worden in de praktijk. Na de proefperiode wordt een rapport opgesteld waarin de resultaten van de pilot geanalyseerd worden. Hierin wordt de feedback van Voorbij beschreven, de milieu impact van de installatie beschreven, en een vervolgplan opgesteld voor de commercialisatie van de GSI.

Resultaat
- Technisch detailontwerp installatie - Testplan - Eindrapportage met testresultaten - Feedbackverslag Voorbij - Een operationele GSI op praktijkschaal, instaat om grout te scheiden in zand, water, en cement wat direct te gebruiken is op de bouwplaats. - Eindrapportage met businesscase De opgedane kennis zal worden gebruikt voor de doorontwikkeling naar een commercieel product en het bijbehorende verdienmodel voor het aanbieden van deze dienst. Met de opgedane kennis tijdens deze pilot heeft Bonneveld de nodige ervaring op gedaan om een vliegende start te maken bij het betreden van de markt.