Verduurzaming kaasfabriek

Grootschalige verduurzaming warmte- en koude vraag kaasfabriek 'Stilzitten is geen optie'

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De twee huidige stoomketels draaien op nu continue vollast om de gevraagde warmte van de kaasproductieprocessen te leveren. De achterliggende processen van het kaasmaken vragen in de huidige situatie al 400 kWh Th meer vermogen dan de twee stoomketels kunnen leveren. De komende twee jaar gaat Rouveen Kaasspecialiteiten uitbreiden met een nieuwe voorfabriek. Dit resulteert in een aanvullende warmtevraag van 500 kWh Th. Verwachte maar nog niet gedefinieerde groei zorgt voor een aanvullende warmtevraag van 350 kWh Th in de komende 5 jaar. De geschatte warmtevraag komt uit op 1.200 kWh Th. Rouveen wil dit in één keer realiseren op een duurzame wijze.

Doelstelling
Rouveen Kaasspecialiteiten is op de locatie Rouveen in de toekomst een gasloze kaasfabriek. Dit is de eerste stap. Rouveen wekt een groot deel van hun elektriciteit zelf duurzaam op door middel van zonnepanelen, maar dat is niet mogelijk met gas. Om de warmtevraag op een z'n duurzaam mogelijke manier te realiseren is er gekozen voor een industriële warmtepomp met een hoge COP. Daarmee wordt het gas ingeruild voor (deels eigen opgewerkte) elektra. De visie is om in de toekomst een tweede warmtepomp te plaatsen, om zo de gasloze kaasfabriek te realiseren. Door de combinatie van deze zeer efficiënte warmtepomp en deels eigenenergievoorziening levert dit een flinke CO2- en energiebesparing op.

Korte omschrijving
Er zal in dit project een warmtepomp van 1.200 kW worden geïnstalleerd. Die zal worden aangesloten op het proces en de warme en koude zijde in de fabriek bedienen. Daarnaast zal de elektriciteitsaansluiting geüpgraded worden en zal er een aanpassing komen aan de bouwkundige ruimte voor deze warmtepomp.

Resultaat
Rouveen wil als resultaat een duurzame inzetbare warmtegenerator. De voorgenomen oplossing in een hoogwaardige industriële warmtepomp met een hoge COP die twee hoogwaardige energiestromen genereerd, warmte en koude. Door de gratis verkregen energiestroom van koude-energie kunnen de bestaande koelmachines op lagere vermogens draaien. In 5 jaar tijd wordt er totaal 5.592 ton CO2 bespaard. Dit is een besparing van 1.118 ton CO2 per jaar. Het project geldt als basis voor de toekomst. Het doel is om met een toekomstige tweede (mogelijke grotere) warmtepomp de fabriek volledig gasloos te laten draaien. Een zeer duurzame manier om mooie kazen te produceren. De potentiële besparing kan hiermee worden verdubbeld, maar valt niet binnen scope van dit project en is zodanig niet meegenomen in de bovengenoemde getallen en de onderliggende berekeningen.