A.R.T.

Grootschalige spuitbussen recycling door A.R.T.

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Jaarlijks worden er in Europa 5.4 miljard spuitbussen geproduceerd. Vooral in de westerse landen worden er veel spuitbussen gebruikt, gemiddeld 10 per persoon per jaar. Op dit moment komen de afgedankte spuitbussen nog vaak op de stort terecht, of in de vuilverbranding. Naast dat dit slecht is voor het milieu, kent deze afzetroute de nodige risico's want de spuitbussen kunnen gaan lekken of ontploffen tijdens de verwerking. Naast de milieubelasting en het risico op brand, heeft de huidige verwerkingsroute als nadeel dat er kostbare grondstoffen verloren gaan, zoals het staal en aluminium van de spuitbussen maar ook de residuen (met name de drijfgassen pentaan, butaan en propaan) die hierin achterblijven na gebruik. Het Nederlandse bedrijf DeSpray heeft voor dit probleem een spuitbussen-recyclingmachine ontwikkeld waarmee de verschillende componenten van gebruikte spuitbussen gescheiden kunnen worden en geschikt kunnen worden gemaakt voor hergebruik.

Doelstelling
Het doel van dit project is de aanschaf en ingebruikname van een DeSpray 3000, waarmee Aerosol Recycling Twente B.V. jaarlijks circa 10 miljoen spuitbussen kan recyclen.

Korte omschrijving
Centraal in dit project staat de aanschaf en ingebruikname van de DeSpray 3000.

Resultaat
Na de ingebruikname van de DeSpray, zal Aerosol Recycling Twente jaarlijks circa 10 miljoen spuitbussen verwerken. Hierbij zal het bedrijf jaarlijks circa 1000 ton staal, 88 ton aluminium en 250 duizend liter LPG terugwinnen. De jaarlijkse CO2 reductie door dit project zal circa 3.000 ton bedragen.