RCG-CHP-GRID

Grid-integratie RCG voor biomassa gestookte CHP i.c.m. peak-shaving

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De Rankine Compression Gasturbine (RCG) is een gesuperchargde stoomturbinecyclus en biedt 20% brandstof besparing, een hoger specifiek vermogen en verhoogde flexibiliteit t.b.v. van peak shaving of zelfs de mogelijkheid van black-start wanneer het elektriciteitsnet uitvalt. In de transitie van aardgas naar duurzaam kunnen warmte intensieve MKB-bedrijven met de komst van RCG zelf stoom en flexibel elektriciteit opwekken met duurzame (ruwe) reststromen.

Doelstelling
In dit project wordt de technische en economische haalbaarheid onderzocht van inpassing van de Rankine Compression Gas turbine (RCG) in decentrale (1MWe) biomassa gestookte co-generation toepassingen t.b.v. peak-shaving en het inspringen op onbalans in de grid.

Korte omschrijving
De projectpartners onderzoeken welke schaalgrootte, locaties, toepassingen en koppelingen zich het beste lenen voor inpassing van decentrale RCG-systemen. Vervolgens worden verschillende verdienmodellen onderzocht.

Resultaat
- Uitkomst technische haalbaarheid - Uitkomst economische haalbaarheid - Een long- en shortlist van opportunity's waar en hoe de RCG toegepast zou kunnen worden