GW

GreenWater

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
De directe aanleiding van dit project is de doelstelling van het kabinet zoals omschreven in de Nationale Energieagenda. Momenteel is er een energietransitie gaande en wordt op veel plaatsen aardgas vervangen door duurzame warmteopties zoals warmtenetten. Deze warmtenetten worden verwarmd door restwarmte afkomstig uit bijvoorbeeld de industrie of alternatieve duurzame warmtebronnen. Het is tot nu toe niet goed mogelijk om de aansluiting op warmtenetten, zoals die nu worden aangelegd in nieuwbouwwijken, toe te passen in bestaande bouw. Deze systemen gaan namelijk uit van een eenduidige uitgangssituatie, -standaarden en -maatvoering. Deze eenduidigheid ontbreekt in bestaande bouw. Het consortium van KZ en EES Holland heeft de ambitie om een antwoord te formuleren op de actuele vraag die er nu ligt: hoe kunnen bestaande woningen aangesloten worden op warmtenetten?

Doelstelling
Het doel is om een duurzame afleverset (GreenWater) te ontwikkelen waarmee bestaande gebouwen veilig kunnen worden aangesloten op een warmtenet (zowel laagtemperatuur LT, middentemperatuur MT als hogetemperatuur HT). De GreenWater krijgt een dubbele hydraulische waterscheiding (primair en secundair) waardoor het watersysteem in de woning wordt losgekoppeld van het primaire warmtenet. Met de GreenWater kunnen bestaande woningen op een veilige en degelijke manier van ruimteverwarming en warm tapwater worden voorzien. Tot nu toe is het aansluiten van bestaande woningen op een nieuw warmtenet gecompliceerd; sommige huizen hebben geen cv en/of meterkast, zijn verschillend geïsoleerd en huiseigenaren willen niet aan comfort inleveren. Het consortium wil een compleet pakket (warmtenet en afleversets) aanbieden aan gemeenten, corporaties en particulieren. Bewoners kunnen zelf besluiten wanneer ze op een warmtenet willen worden aangesloten, ook zijn grootschalige verbouwingen niet aan de orde. Tijdens dit project wordt informatie over het gebruik van de GreenWater in de praktijk gewonnen. Hiermee versterkt de Nederlandse kennispositie over dit onderwerp. En kan deze kennis worden geb

Korte omschrijving
De activiteiten zijn het bouwen van een prototype GreenWater, een robuuste en mechanisch werkende afleverset, die geschikt is om een bestaand gebouw te verwarmen met duurzame warmte afkomstig van een warmtenet (LT/MT/HT) en van warm tapwater te voorzien. Het prototype wordt in Zwolle gebouwd, in een testopstelling geplaatst en via iteratieve experimenten verfijnd. Daarna worden 20 prototypes in verschillende woningen in een bestaande woonwijk geplaatst en wordt informatie verzameld uit deze testlocaties. De prototypes vervallen na afloop van het project. De taak van KZ is het ontwikkelen en bouwen van een prototype GreenWater. EES Holland bevestigt dit in verschillende woningen, koppelt het aan een warmtenet en test het systeem in de praktijk. De GreenWater werkt middels het principe dat een warmtenet zijn warmte afstaat bij de gevel van een woning via een warmtewisselaar aan een huissysteem. Deze transporteert de warmte via een zeer goed geïsoleerd buizensysteem naar de GreenWater waar de warmte wordt doorgegeven aan het cv-systeem of warmwaterbereiding. Op deze manier wordt een maximum aan (aansluit-) flexibiliteit gecreëerd.

Resultaat
Het resultaat wordt een ''plug and play'' warmtesysteem (GreenWater) dat modulair is en daardoor toepasbaar voor verschillende bestaande gebouwen. De GreenWater wordt voor ieder gebouw aangelegd tot de buitenmuur of meterkast. Het systeem kan ook worden aangelegd op de meest geschikte plaats in of aan een gebouw. Voorbeelden: - Via een buizenstelsel langs de gevel waardoor het lijkt op een hemelwaterafvoer. In dit geval is de warmwaterleiding verwerkt in een kunststof omhulsel met een levensduur van tenminste vijftig jaar. - Via dakgoten direct naar de zolderruimten (in veel gebouwen de kortste weg naar het leidingensysteem). Het is niet altijd nodig een primair en secundair deel te gebruiken. Per gebouw of wijk is de meest praktische locatie voor het systeem te bepalen, welke dat zijn wordt tijdens dit project bepaald. Ook worden een plan van aanpak, een rekenmethodiek en een transmissieberekening voor bestaande bouw gemaakt. Er wordt antwoord gegeven op de volgende vragen: - Wat zijn specifieke aansluitvoorwaarden voor bestaande bouw? - Welke richtlijnen (montage) inpandig moeten er worden gehanteerd? - Hoe ziet het communicatieplan eruit dat moet worden opgesteld?