GS

GreenSwitch

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Om te voldoen aan de gestelde klimaatdoelstellingen dient de landbouwsector te verduurzamen. Dit wil men o.a. bereiken door het opwaarderen van afvalstromen. Ook het energieverbruik binnen deze voedselproductieketen zal moeten dalen. Het energieverbruik in de land- en (glas)tuinbouw is namelijk erg hoog, en daarmee ook de uitstoot van broeikasgassen. Dit komt onder andere door de inzet van synthetisch geproduceerde nitraatmeststoffen. De conventionele productieprocessen zijn zeer energie-intensief en bedragen dientengevolge 4% van de totale mondiale CO2-emissie. Toch kan de agrarische sector niet zonder het gebruik van nitraatmeststoffen, omdat deze nutriënten belangrijk zijn voor de opbrengst van de gewassen. De land- en tuinbouw staat daarom open voor alternatieven voor synthetisch geproduceerde nitraatmeststoffen met een lagere CO2-emissie. Daarnaast is zij ook naarstig op zoek naar methoden om stikstofemissies te reduceren die gerelateerd zijn aan het uitrijden van mestafval stromen.

Doelstelling
Binnen dit project is het doel van het consortium het realiseren van een demonstratie van het GreenSwitch proces om hoogwaardige duurzame nitraatmeststoffen (kaliumnitraat en salpeterzuur) uit dierlijke mestafvalstromen te produceren. Door het energie-efficiënte en nagenoeg klimaat neutrale GreenSwitch proces wordt direct een bijdrage geleverd aan het reduceren van de CO2-uitstoot en daarmee het verduurzamen van de landbouwsector. Eveneens wordt door gebruik te maken van mestafvalstromen van de veehouderij en biogasinstallaties bijgedragen aan het oplossen van het mestoverschotprobleem in Nederland in het algemeen en het stikstofprobleem in het bijzonder.

Korte omschrijving
Binnen dit project worden investeringen gedaan om ammonium (N-NH4) uit mest om te zetten naar nitraatmeststoffen (N-NO3) en daarmee een oplossing te bieden voor mestafvalstroom. De kern van het proces bestaat aan het einde van het project uit o.a. 8 aerobe bioreactoren, ieder met een inhoud van 50 m3. Het betreft een gefaseerde implementatie. Ook zullen er gedurende het project investeringen worden gedaan om de efficiëntie van de bioreactoren verder te verhogen.

Resultaat
Het voornaamste resultaat van dit project is een industriële installatie voor de opwerking van ammonium uit mest tot een zuivere nitraatmeststof met een stikstofverwerkingscapaciteit van 6 kg stikstof/ m3 bioreactorruimte/ dag. Deze installatie zal een duurzame nitraatmeststof produceren welke geschikt is voor onder andere de hoogtechnologische glastuinbouw in Nederland en Europa en de biologische landbouw (vooralsnog) buiten Europa. De CO2-emissiereductie die aan het einde van dit project wordt bewerkstelligd staat gelijk aan 12.300 ton CO2 per jaar. Daarnaast wordt ook een jaarlijkse stikstof emissiereductie gerealiseerd van 130 ton. Bij een positieve demonstratie en afronding van het project, zal de technologie en kennis van het GreenSwitch proces kunnen worden gekopieerd naar andere mestverwerkingslocaties. De jaarlijkse CO2-emissiereductie die binnen 5 jaar over verschillende projecten kan worden bewerkstelligd staat gelijk aan 120.000 tot 130.000 ton. Daarnaast kan een jaarlijkse stikstof emissiereductie worden gerealiseerd van 2.000 tot 2.500 ton.