Green Rolling Mill

Green Rolling Mill

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Staal maken is zeer energie-intensief. De staalindustrie draagt voor maar liefst 7% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Van Merksteijn Steelworks Holding (VMSH) heeft de afgelopen 5 jaren gewerkt aan het ontwerp van een energie-efficiënt procedé voor de productie van warmgewalst walsdraad; de Green Rolling Mill. Als rechtstreeks gevolg van de PAS-uitspraak van de Raad van State in mei 2019 is de opdracht voor de bouw van een eerder technisch ontwerp (Green Steel Mill 1.0) ingetrokken. Dit ontwerp (1.0) kostte ruim € 330 miljoen euro en was in staat om op jaarbasis zo'n 1.050.000 ton walsdraad te maken.

Doelstelling
Het doel van dit project is om de innovatieve en energiezuinige methode om vloeibaar staal te gieten en direct in-line op eindspecificaties te walsen. De inzet is de demonstratie van deze Green Rolling Mill.

Korte omschrijving
Op basis van de verleende Wnb-vergunning in december 2021 kan de financiering begin 2022 worden afgerond. Financial Close is gepland in april 2022. De firma Danieli SpA uit Italië zal de bouw turn-key uitvoeren. De start van de bouw is gepland in het vierde kwartaal van 2022. Groningen Seaports maakt de grond beschikbaar. De provincie Groningen en de Natuur en Milieu Federatie zijn betrokken. De bouw en installatie zal circa 2 jaren omvatten. Na in bedrijfstelling eind Q1 2025 start de demonstratieperiode. Deze loopt tot en met Q3 2026. In deze periode zullen de innovatieve processen op industriële schaal worden beproefd met als doel om de berekende emissiereductie en energiewinsten aan te tonen.

Resultaat
Het technisch ontwerp van is dusdanig efficiënt dat er per ton staal minder energie benodigd is dan de referentie. Uitgaande van 580.000 ton walsdraad is berekend dat de nieuwe technologie een CO2- reductie kan halen van jaarlijks 29.464 ton CO2.