Green Melt Shop

Green Melt Shop

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Het maken/recyclen van staal is zeer energie-intensief. De staalindustrie draagt voor maar liefst 7% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Europa (en ook Nederland) is een netto exporteur van staalschroot (lees: afval staal). Veel staal wordt geïmporteerd uit Rusland en Belarus. Dit staalschroot wordt elders in de wereld onder slechte arbo- en milieuomstandigheden verwerkt tot staal. Dit staal wordt vervolgens weer in Europa geïmporteerd. Het is dan ook een goed idee om het in Europa (in dit geval Nederland) beschikbare staalschroot op arbo- en milieu vriendelijkste wijze te verwerken tot staalproducten voor de eigen markt.

Doelstelling
Het doel van dit project is om het 2.0 ontwerp van de Green Melt Shop, de berekende emissiereductie (CO2 en NOx) alsook de energie-efficiency per circulair ton staal te demonstreren, door bouw van de smelterij in de Eemshaven (provincie Groningen). De verwerking van afvalstaal tot nieuw staal geeft dit project een circulair karakter. Dit project is een flagship project, niet alleen vanwege haar circulaire karakter, de energie-efficientie en de significant lagere emissie van o.a. CO2 en NOx maar ook een flagship project om Nederland/EU minder afhankelijk te maken van import van grondstoffen en energie.

Korte omschrijving
Op basis van de verleende Wnb-vergunning in december 2021 kan de financiering begin 2022 worden afgerond. Financial Close is gepland in april 2022. De firma Danieli SpA uit Italië zal de bouw turn-key uitvoeren. De start van de bouw is gepland in het vierde kwartaal van 2022. Groningen Seaports maakt de grond beschikbaar. De provincie Groningen en de Natuur en Milieu Federatie zijn betrokken. De bouw en installatie zal circa 2 jaren omvatten. Na in bedrijfstelling eind Q1 2025 start de demonstratieperiode. Deze loopt tot en met Q3 2026. In deze periode zullen de innovatieve processen op industriële schaal worden beproefd met als doel om de berekende emissiereductie en energiewinsten aan te tonen.

Resultaat
Het resultaat van dit DEI-project is een innovatieve en duurzame productie-installatie om in de Eemshaven om 580.000 ton vloeibaar staal per jaar te maken op basis van afvalstaal. In vergelijking met het 1.0 ontwerp wordt een reductie behaald van jaarlijks 40.175 ton CO2. In de keten is het effect als gevolg van dit project op jaarbasis ca. 0,78 Mton (minus 96%).