GEEV

Gezond en Energie-Efficiënt Ventileren

Publieke samenvatting / Public summary

Aanleiding
Eén op de vijf sociale huurwoningen heeft na renovatie nog steeds problemen met een slechte binnenluchtkwaliteit en schimmel. Belangrijke oorzaken hiervoor volgens onderzoek van de Woonbond (2023) zijn dat bewoners het ventilatiesysteem niet of nauwelijks gebruiken vanwege geluidsoverlast (27%) of lastige bediening (14%).

Doelstelling
Wegnemen van inefficiënte ventilatie als barrière voor het realiseren van gezonde en energie-efficiënte woningen na renovatie. Het ontwikkelen van zowel technische oplossingen als een verbeterde user interface zodat in de praktijk het binnenmilieu voldoet aan klasse B van het Programma van Eisen Gezonde Woningen.

Korte omschrijving
De werkzaamheden worden in 5 werkpakketten uitgevoerd. In WP1 wordt beschikbare binnenmilieu monitoringsdata inzake binnenluchtkwaliteit, vocht en schimmel geanalyseerd. Op basis hiervan wordt een ontwerprichtlijn vraaggestuurde ventilatie voor keukens en badkamers opgesteld en gedissemineerd. In WP2 vindt de ontwikkeling van vraaggestuurde afzuiging door Brink (systeem D, balansventilatie) en Duco (systeem C, natuurlijke toevoer, mechanische afvoer) plaats. ATAG ontwikkelt een sensor gestuurde motorloze afzuigkap. In WP3 wordt een gebruikersvriendelijke User Interface voor verwarming/koeling en ventilatie ontwikkeld door AirTeq samen met huurders van de woningcorporaties de Alliantie en Anna Paulowna. In WP4 worden de ontworpen vraaggestuurde ventilatiesystemen en user interface functioneel getest in de NeroZero proefwoning onder begeleiding van Koppen Bouwexperts. WP5 omvat de kennisoverdracht, IPR en projectmanagement door TNO.

Resultaat
• Ontwerprichtlijn en hulpmiddelen voor de beoordeling en aanleg van stille, gezonde en energie-efficiënte kookafzuiging en badkamerventilatie. • Prototypes voor type C en D ventilatiesystemen met vraagsturing op de afvoer. • Gebruikersvriendelijke user interface voor verwarming/koeling en ventilatie inclusief terugkoppeling over temperatuur, vocht, CO2 en fijnstof.